Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Hubungan antara penggunaan kafein pada waktu malam dan hipotensi

Anonim

Dokumen petang baik. Saya ingin bertanya mengenai kafein yang dimakan pada waktu malam boleh menyebabkan hipotensi. Itulah cara kafein berfungsi supaya ia boleh membuat hipotensi ?? Terima kasih ""

Hello Shol,

Hipotesis atau tekanan darah rendah adalah keadaan di mana tekanan darah dalam arteri lebih rendah daripada biasa. Keadaan ini boleh dicetuskan oleh banyak perkara seperti umur, keadaan cuaca, kekurangan cecair, sukan tertentu, ubat tertentu, ketidakseimbangan hormon, gangguan saraf, pendarahan, masalah jantung, tindak balas alahan yang teruk dan lain-lain.

Mengendalikan hipotensi sendiri adalah untuk mengetahui dan mengatasi sebab di mana doktor akan diperiksa untuk pemeriksaan fizikal dan sokongan untuk mengetahui keadaan yang menyebabkan hipotensi. Di samping itu, perlu berusaha mengekalkan gaya hidup sihat, memenuhi keperluan cecair, mengelakkan pendedahan kepada matahari atau cuaca panas, dan elakkan keadaan yang mencetuskan tekanan darah rendah yang lain.

Kafein adalah bahan yang boleh digunakan sebagai perangsang yang membantu tekanan darah dalam keadaan hipotensi tetapi penggunaan berlebihan boleh menyebabkan gangguan atau kesan sampingan. Kafein boleh didapati dengan mengambil kopi, teh atau coklat. Penggunaan kafein pada waktu malam tidak menyebabkan hipotensi tetapi boleh menyebabkan gangguan tidur supaya penggunaannya dielakkan pada waktu malam. Sekiranya gangguan tidur berlaku, ia boleh menyebabkan masalah kesihatan lain yang boleh menjejaskan aktiviti harian.

Mudah-mudahan berguna,

Dr. Adhi P.

"