Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Imunisasi difteri

Anonim

Doktor doktor Assalamu'alaikum, di sekolah anak sulung telah diimunisasi oleh difteria atau sukatan pelajaran baru di kelas 1, berumur 7y2m Setelah menerima suntikan pertama, dia tidak dipaksa pergi ke kelasnya untuk pengambilan semula selepas itu. Sy berkata bahawa imunisasi adalah kerana apabila dia menjawab bahawa dia telah diimunisasi sebelum ini, kedua-dua pembantu kelas dan guru tidak mendengar dan masih memberi arahan kepada pekerja kesihatan supaya mereka akan disuntik sekali lagi. Pada suntikan kedua, dia menangis kerana dia tidak tahan sakit. Petang pulang dari sekolah, dia biasa Malam biasa, tidak mengadu, tiada demam Hanya pagi ini, mengadu sakit tangannya dan demam ringan Bagaimana dengan seorang doktor? Adakah terdapat kesan yang serius daripada memberikan suntikan 2x dalam tempoh masa yang bersebelahan? Dari pihak sekolah, mengingati kecerobohan mereka, uskup diberikan paracetamol 3x1 Terima kasih sebelum ""

Hello Des,

Terima kasih kerana meminta Komuniti

Imunisasi difteri dilakukan untuk mencegah penyebaran difteri. Dipteria adalah sangat berbahaya kerana mudah menyebar dari pesakit yang sakit melalui ludah air liur, dan sentuhan kulit. Vaksin ini mengandungi bakteria yang lemah.

ORI difteri perlu dilakukan 3 kali untuk membentuk sistem ketahanan kanak-kanak. Selepas menjalankan imunisasi ORI yang pertama, ulangi imunisasi sebulan selepas yang pertama. Sementara ORI ketiga dijalankan 6 bulan kemudian. Memberi vaksin difteri boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan kerana vaksin mengandungi bakteria yang lemah, iaitu:

 • Kawasan badan menyuntik
 • Kulit di bahagian yang disuntik menjadi merah dan sakit
 • Kanak-kanak menjadi lemah
 • Kanak-kanak menjadi rewel
 • Demam ringan
 • Tidak semua kanak-kanak akan mengalami kesan sampingan vaksin, bergantung pada keadaan kesihatan setiap anak. Biasanya kesan sampingan ini akan muncul dalam masa satu hingga tiga hari selepas vaksin diberikan. Perkara yang boleh anda lakukan di rumah apabila kanak-kanak demam boleh memberi ubat paracetamol atau ibuprofen mengikut dos yang tidak memberi ubat aspirin, memampatkan kanak-kanak, mendapatkan rehat yang cukup, cukup minum dan makan makanan berkhasiat. Sekiranya demam dalam 3 hari tidak sembuh, demam tinggi berterusan, kelihatan lemah, maka anda perlu membawa anak anda ke pakar pediatrik dan anda boleh berunding untuk menjadualkan vaksin seterusnya.

  Terima kasih kerana membantu.

  Salam,

  Dr. Rizki

"