Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Tahap makanan yang boleh dimakan oleh orang dengan fenilketonuria

Anonim

Selamat malam Saya ingin meminta apa tahap penggunaan makanan yang dilakukan oleh orang-orang dengan Phenylketonuria? ""

Hello Lukas,

Terima kasih atas persoalan ini. Phenylketonuria adalah gangguan genetik dari kelahiran yang menyebabkan tubuh tidak memetabolisme fenilalanin asid amino. Phenylalanine adalah salah satu bahan mentah untuk pembentukan protein dalam tubuh. Sekiranya fenilalanin tidak dapat dimetabolismakan, fenilalanin dapat berkumpul di dalam badan dan menyebabkan komplikasi berikut:

  • kerosakan kepada otak
  • gangguan saraf seperti gegaran / gegaran atau konvulsi
  • saiz kepala kecil

Keadaan ini tidak boleh sembuh. Kerana ia tidak dapat memetabolisme fenilalanin, penghidap dinasihatkan untuk mengambil makanan yang rendah protein (dan rendah dalam fenilalanin). Makanan kaya protein seperti telur, susu dan produk yang diproses, ikan, dan semua jenis daging. Penggunaan sayur-sayuran dan buah-buahan mestilah dalam jumlah yang sesuai. Di samping itu, makanan yang mengandungi pemanis tiruan seperti gula-gula dan minuman ringan perlu dielakkan kerana ia boleh menjadi fenilalanin di dalam badan. Mengenai bilangan dan jenis makanan yang boleh dimakan oleh pesakit, anda harus berunding dengan pakar pemakanan. Doktor akan memberikan lebih banyak maklumat mengenai ini kerana diet biasanya disesuaikan dengan keadaan pesakit.

Sila baca artikel berikut: Berurusan dengan fenilketonuria

Mudah-mudahan maklumat ini berguna.

Dr. Aloisia

"