Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Kaki yang terasa gatal, berair, festering, sehingga merasakan sakit dan membengkak

Anonim

Doc, pada mulanya kaki saya gatal dan ketika saya mencairkan air, saya cuba menyembuhkan salve. Tapi kemudian gatal sekali lagi dan berlari lagi, kadang-kadang menolak. bagaimana dengan doc penyelesaiannya dan apakah kesakitan yang saya alami dari dokumen ini? Terima kasih ""

Hai Muriyono,

Terima kasih kerana bertanya.

Kaki yang gatal, berair, suppurating, dan rasa sakit dan bengkak mungkin menunjukkan jangkitan. Jangkitan ini sering mengakibatkan kemasukan bakteria ke dalam kulit kerana kehadiran luka-luka kecil yang tidak dirawat dengan baik, sehingga berkembang dan menyebabkan jangkitan yang lebih teruk pada tisu sekitarnya. Sesetengah jangkitan yang mungkin mencetuskan aduan anda adalah:

  • Abscess
  • Selulitis
  • Kudis
  • Erysipelas
  • Impetigo
  • Candidiasis kutaneus, dan sebagainya

Tidak semata-mata disebabkan oleh jangkitan, ia juga boleh menjadi aduan anda yang berasal dari keadaan kulit yang lain yang mengalami jangkitan sekunder sehingga nanah dan membengkak. Sebagai contoh, jika anda pernah mengalami gigitan serangga, hubungi dermatitis, dermatitis seborrheic, dermatitis atopik, tumor, atau keradangan kulit yang lain.

Nasihat kami, melihat aduan anda yang telah berlangsung selama berminggu-minggu, anda tidak boleh membiarkannya pergi tanpa rawatan. Semak aduan anda secara terus dengan doktor atau pakar kulit dan alat kelamin. Dalam keadaan yang sangat disyaki, doktor umumnya akan menjalankan penyiasatan, seperti ujian alergi, biopsi kulit, ujian makmal, dan sebagainya. Pemeriksaan ini juga bertujuan untuk menilai kehadiran atau ketiadaan syarat-syarat lain yang boleh menyebabkan penurunan ketahanan sehingga memudahkan anda mengalami infeksi, misalnya diabetes, HIV / AIDS, dan sebagainya.

Sementara itu, anda boleh membersihkan kaki dengan kerap menggunakan air berkualiti dan sabun antiseptik. Bersihkan dengan baik nanah yang keluar menggunakan kasa bersih direndam dengan cecair infusi (NaCl) atau penyelesaian antiseptik (povidone iodine). Elakkan daripada membuang ruam pada kulit secara berlebihan, terutamanya menggunakan tangan kotor atau kuku. Sentiasa memakai seluar dan kasut yang bersih, kering, dan tidak boleh ditukar dengan orang lain untuk meminimumkan risiko penghantaran. Jika rasa sakit terasa hebat, anda boleh mengambil ubat paracetamol terlebih dahulu sebelum melihat doktor.

Semoga ia membantu.

"