Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Kemungkinan kelahiran normal jika janin mempunyai berat badan yang kurang dan kalsifikasi plasenta

Anonim

dok. Saya berusia 26 tahun dan kini kehamilan pertama saya. Sebelum saya hamil, BB saya hanya 39 kg dan kini saya hamil usia kehamilan semasa saya 36-37 minggu BB hanya 45 kg dan lilitan lengan saya kurang dari 23 cm. berat janin pada ultrasound 2118 gram dan penyerapan. Soalan saya adalah doc 1. Bolehkah ia dilahirkan secara normal jika janin kurang berat? 2. Sekiranya saya menghantarnya ke hospital? 3. Adakah anda perlu dilahirkan dengan cepat kerana anda telah mengalami kalsifikasi plasenta? "doc"

Sumber: Ibu hamil.com

Salam,

Dari maklumat yang anda sampaikan, jika usia kehamilan semasa anda adalah 36-37 minggu, diharapkan peningkatan berat badan ibu dapat mencapai 10.4 kg. Sehingga dengan peningkatan berat badan yang ideal, diharapkan dapat membantu menjaga kesihatan wanita hamil dan membantu pertumbuhan dan peningkatan berat badan janin. Sekiranya berat badan normal adalah 10.4 kg pada usia 36-37 minggu, dijangkakan bahawa anggaran berat janin ialah 2690 gram.

Jadi, jika anda meningkatkan berat badan sehingga umur kehamilan anda adalah 6 kg dari 39 kg, maka keadaan ini boleh berisiko menyebabkan kenaikan berat badan janin akan terganggu yang akhirnya akan berisiko menurunkan berat badan lahir rendah (LBW) atau di bawah 2500 gram.

Oleh itu, jika anda seorang wanita hamil yang bekerja, maka pertimbangkan untuk mengambil cuti tanpa kehadiran sehingga keadaan kehamilan anda lebih baik, iaitu berat badan anda mencapai nilai optimum. Dan walaupun anda bukan seorang wanita yang bekerja, secara optimum membatasi beban aktiviti anda semasa kehamilan, dan mengoptimumkan penggunaan makanan, jus, buah-buahan, dan sayur-sayuran serta protein dan susu yang sihat. Oleh itu, jika kehamilan anda dapat diperhatikan dan ditangguhkan sehingga kehamilan 40 minggu, diharapkan peningkatan berat badan ibu dan janin dapat lebih baik.

1. dalam janin dengan risiko berat kelahiran yang rendah, maka buruh boleh dilakukan dengan buruh yang normal, tetapi ada risiko berat lahir rendah, pemberian pembedahan caesar menjadi pertimbangan yang lebih baik. Dan ini masih perlu mengetahui keadaan kehamilan dan janin sebelum buruh, jika tidak ada risiko komplikasi kehamilan yang berisiko maka tenaga kerja normal boleh dicari. Walau bagaimanapun, jika keadaan janin menurun semasa penilaian, kadar jantung janin menurun, pergerakan janin menurun, tekanan darah tinggi, risiko kehamilan normal tinggi atau plasenta rendah, maka kemungkinan pembedahan dapat dipertimbangkan

2. Pada wanita hamil dan janin yang mempunyai komplikasi semasa kehamilan, tenaga kerja perlu dilakukan di hospital, supaya pengawasan dan penjagaan susulan semasa buruh dan selepas penyerahan dapat dilakukan segera

3. Pengkelasan plasenta boleh berisiko menyebabkan penurunan bekalan makanan kepada janin, ini berlaku kerana fungsi plasenta mula menurun dan berisiko menyebabkan komplikasi pada janin. Walau bagaimanapun, penyerapan plasenta pada usia 36-37 minggu boleh menjadi proses fisiologi sehinggalah obstetrik anda menentukan kalsifikasi plasenta kerana keadaan patologi, seperti tekanan darah tinggi, merokok, anemia, atau diabetes. Jadi jika doktor anda menilai untuk memberi maklumat bahawa buruh mesti dilakukan dengan segera, ini boleh dilakukan mengikut rancangan doktor anda. Walau bagaimanapun, jika doktor anda mendapat penilaian yang baik semasa tempoh kawalan kehamilan dan janin anda berada dalam keadaan yang lebih baik, maka tenaga kerja dijangka mengikut pelan penghantaran yang ditetapkan.

Oleh itu, maklumat yang dapat kita sampaikan, juga membaca pembedahan caesarean dan kalsifikasi plasenta.

"