Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Meningkatkan berat badan selepas imunisasi

Anonim

Dokumen tengah hari saya bertanya bahawa anak saya dilahirkan 2.9 berat, pada akhir bulan sebelum imunisasi teruk, 5.1 doc, apakah berat badan biasa? ""

Selamat pagi, terima kasih kerana bertanya. Mengetahui perkembangan berat badan yang semakin meningkat adalah salah satu perkara yang boleh digunakan sebagai indikator sama ada bayi mempunyai masalah dengan kesihatannya atau tidak. Kerana bayi tidak boleh menyampaikan segala-galanya dengan baik, adalah tugas ibu bapa untuk memberi perhatian kepada tanda-tanda yang menunjukkan keabnormalan, seperti demam, batuk dan hidung berair, tidak dapat melakukan kemahiran tertentu mengikut umur mereka, penurunan berat badan dan segala macam perkara.

Dalam soalan anda, kami sebenarnya kekurangan dua komponen penting untuk mengetahui sama ada ini adalah perkara biasa atau tidak, iaitu umur dan jantina bayi anda. Kerana setiap julat usia dan jantina mempunyai berat badan ideal mereka. Sekiranya kedua-dua perkara ini tidak diketahui, sukar untuk kami menilai sama ada bayi anda mengalami kelainan.

Tetapi untuk kemudahan, anda boleh membandingkan berat badan anda dengan melihat carta di bawah.

Yang jika anda menghadapi masalah melihatnya, anda dapat melihatnya dengan mengklik pautan berikut untuk lelaki dan perempuan.

Sekiranya ternyata pertumbuhan itu berada di luar garis hijau, maka periksa dengan anak anda kepada ahli pediatrik kerana ini bermakna anda perlu mengetahui sama ada punca anak anda tidak mempunyai berat badan yang ideal. Sementara itu, teruskan memberi pemakanan anak anda seperti biasa, dan jangan tambahkan atau kurangkannya sebelum melihat seorang doktor. Kami harap anda dan keluarga anda sentiasa sihat.

Itu sahaja, semoga membantu.

Dr. Amadeo D. Basfiansa

"