Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengapa perut berasa tidak selesa dan tegang?

Anonim

Petang Malam, saya berusia 22 tahun, seorang pelajar tahun akhir yang bekerja di dunia pengaturcara, jadi saya sering minum kopi. Sama ada dalam beberapa bulan yang lalu, perut saya (sebelah kanan pusar) tiba-tiba merasakan tegang dan berasa tidak selesa. lebih kerap apabila larut malam. Saya tidak berasa mual atau ingin muntah. Walaupun ia tidak bertahan lama (hanya kira-kira beberapa jam) tetapi ia sangat, kepekatan yang sangat mengganggu. apa yang salah dengan saya? Terima kasih, Doc. ""

Selamat pagi, terima kasih atas persoalan ini

Pada orang dewasa nyeri kolik adalah tajam dan setempat, yang boleh timbul secara tiba-tiba dan hilang. Aduan ini sememangnya boleh diulang dalam masa yang lama.

Nyeri kolik biasanya berasal dari organ pencernaan djuan (usus besar dan usus kecil, rektum, dan pundi kencing), saluran kencing (ginjal dan ureter), atau pundi hempedu.

1. kolik hempedu

Seringkalo kolik hempedu disebabkan oleh batu di pundi hempedu atau dalam saluran hempedu. Aliran hempedu akan dihalang menyebabkan kesakitan dan beberapa gangguan pencernaan lain. Gejala kesakitan tiba-tiba muncul di bahagian kanan abdomen, dan biasanya hilang dalam beberapa jam.

2. kolik buah pinggang

Kolesterol buah pinggang berlaku secara tiba-tiba dengan keamatan yang agak ringan hingga teruk, dikaitkan dengan kehadiran batu di buah pinggang atau ureter. Kesakitan boleh menjadi ringan hingga teruk bergantung kepada saiz batu itu. Aduan boleh disertai dengan gangguan kencing, pendarahan BAK, mual dan muntah.

3. kolik perut

Kolon perut mempunyai gejala seperti kekejangan perut yang berasal dari usus kecil atau usus besar. Ini disebabkan oleh makanan dan rintangan cecair dalam usus. Gejala lain seperti tidak dapat menyingkirkan gas, perut diperbesar, mual, menurun selera makan.

Untuk mengetahui punca aduan kolik, doktor perlu melakukan pemeriksaan untuk mencari simptom sokongan lain dan pemeriksaan tambahan seperti yang ditunjukkan.

Untuk mengelakkan berulangnya gejala kolik, disyorkan untuk melipatgandakan penggunaan sayur-sayuran dan buah-buahan kaya serat, gunakan air yang cukup, mengurangkan makanan berlemak, dan mengurangkan berat badan jika berlebihan.

Jadi, semoga anda boleh membantu

Salam, Dr. Farah

"