Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Kenapa apabila anda menarik nafas dalam, adakah anda rasa lebih dominan?

Anonim

Dermaga malam! Saya berumur 19 tahun, dok malam ini saya rasa pelik mengenai pernafasan saya. Apabila saya menghirup saya merasakan nafas saya memasuki perut saya dan tidak di dalam paru-paru saya. Tetapi apabila saya menguap saya dapat merasakan sedikit udara memasuki paru-paru saya. Walaupun ketika menguap terasa aneh, mengapa dok ini? Adakah terdapat penjelasan? Terima kasih. ""

Hai,

Terima kasih atas persoalan ini.

Proses pernafasan dikawal oleh pusat pernafasan yang terletak di otak medulla oblongata. Oblongata medullari akan menghantar rangsangan kepada otot pernafasan, iaitu otot diafragma dan otot intercostal (otot rusuk) melalui sistem saraf autonomi, supaya proses pernafasan akan berlaku secara automatik di luar kesedaran seseorang.

Seperti yang diketahui, proses pernafasan terdiri daripada dua gerakan, iaitu:

Inspirasi: pergerakan aktif untuk bernafas. Apabila bernafas, otot pernafasan akan berkontrak supaya rongga dada mengembang dan membesar supaya udara akan mengalir dari atmosfera (tekanan tinggi) ke dalam paru-paru (tekanan rendah).

Tamat: pergerakan pasif di mana udara dipaksa disebabkan oleh kelonggaran (relaksasi) otot bernafas yang memaksa paru-paru jatuh kembali lagi.

Cara bernafas dengan kombinasi dada dan pernafasan perut adalah jenis pernafasan yang paling sering dilakukan oleh orang dalam keadaan yang sihat. Kontraksi otot-otot pernafasan, iaitu otot dada / otot-otot perut dan intercostal dan abdomen, menyebabkan rongga berkembang secara optimum supaya udara yang dihirup akan lebih dan pernafasan menjadi lebih berkesan. Dalam wanita yang sihat, pernafasan secara amnya lebih dominan dan dirujuk sebagai pernafasan torakoabdominal. Sedangkan dalam pernafasan pernafasan perut lelaki akan lebih dominan dan dirujuk sebagai pernafasan abdominotoracal. Ini berlaku kerana perbezaan dalam bentuk anatomi dada dan abdomen antara lelaki dan wanita.

Apabila aktiviti anda menguap, epiglottis / saluran pernafasan ditutup supaya udara memasuki perut. Walaupun udara memasuki bahagian paru-paru.

Oleh itu penjelasan yang boleh kita sampaikan, mungkin berguna.

Salam,

Dr. Adriana

"