Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Kulit kulit pada zakar selepas berkhatan

Anonim

Selamat malam, saya ingin bertanya bahawa saya dewasa dan berkhatan telah 15 hari, dan semalam cuba menggunakan kondom (kerana tidak pernah sebelum ini) dan sekarang bagaimana saya melihat kepala zakar saya seperti banyak kulit mati yang ingin dikeluarkan? (tetapi tidak sakit) apakah itu kesan kondom kerana saya mencuba untuk pertama kalinya atau kerana kesan yang ingin sembuh selepas berkhatan? (jenis kondom yang saya gunakan ialah Durex Close Fit) ""

Hi.

kondom adalah kontraseptif yang boleh digunakan untuk mencegah kehamilan dan mencegah penyakit kelamin. Tetapi, kondom tidak menjamin ini, tetapi masih terdapat risiko kehamilan dan penyakit menular seksual.

selepas sunat 15 hari yang lalu, jika anda secara rutin mengawal doktor dan tidak ada komplikasi, maka luka sunat biasanya disembuhkan dan cenderung tidak mengalami kesakitan.

dari keadaan yang anda alami, penampilan kulit yang mengupas pada hujung zakar, mungkin disebabkan oleh alergi. Menggunakan kondom boleh menyebabkan risiko alahan kerana kondom purata dibuat daripada lateks getah / sintetik. Dalam keadaan alergi, ia boleh menyebabkan gejala seperti kulit kemerahan dan mengelupas yang mengikut bentuk kondom, gatal-gatal. Tetapi biasanya keadaan ini akan hilang dalam masa 1-3 hari bergantung kepada berat alergi.

Tetapi selain itu, keadaan yang anda alami juga boleh disebabkan oleh sebab-sebab lain seperti:

  • kulit berkhatan yang longgar
  • jangkitan luka pembedahan
  • penyakit kelamin seperti sifilis
  • jangkitan kulat

oleh itu, jika keadaan anda tidak bertambah baik dalam masa 2-3 hari, anda perlu berunding dengan doktor anda supaya doktor dapat memeriksa keadaan anda dengan lebih lanjut. Oleh itu doktor boleh memberikan rawatan yang sesuai untuk anda. Sekiranya ia disebabkan oleh alergi, maka mungkin ubat antihistamin mungkin diperlukan oleh doktor.

Artikel berikut boleh dibaca mengenai jenis dan cara menggunakan kondom

semoga berguna. Terima kasih

Dr. Danny

"