Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Big Labia Minora

Anonim

Doc, saya seorang wanita berusia 18 tahun, saya tidak pernah melakukan hubungan seks sama sekali. Labia minora saya besar dan keluar untuk menutup pembukaan faraj, apabila saya membuka labia minora saya juga, pembukaan faraj saya masih tidak kelihatan. Saya takut jika ia adalah kelainan pantat, maka apa yang perlu saya lakukan? Terima kasih ""

Hi Brigita. Labia minora adalah salah satu bahagian organ pembiakan wanita yang berfungsi untuk melindungi kelentit. Pada wanita terdapat 2 jenis labia di mana satu disebut labia mayora (bahagian luar dan mempunyai folikel rambut), sedangkan yang lebih dalam dan tidak memiliki folikel rambut yang bernama labia minora. Secara umum, pembesaran labia minora dipanggil hypertrophy labia minora. Keadaan ini boleh berlaku pada satu sisi atau kedua-dua belah labia. Pembesaran ini boleh disebabkan oleh akil baligh atau keadaan asas seperti jangkitan terdahulu, trauma, sejarah sebelumnya sista Bartholin. Sekiranya pembesaran ini berlaku semasa hubungan seksual, sudah tentu ia normal sama seperti pendirian pada lelaki.

Rujuk doktor anda mengenai keadaan yang anda alami untuk rawatan lanjut. Doktor akan memeriksa secara langsung untuk menilai sama ada pembesaran yang berlaku adalah sesuatu yang merupakan variasi biasa atau tidak. Penanganan secara umum bergantung kepada sebab. Pembedahan seperti labioplasty yang mengurangkan saiz labia boleh dipilih jika pembesaran dirasakan mengganggu atau menyakitkan. Seterusnya mengenai alat kelamin wanita. Mudah-mudahan berguna dan terima kasih. Salam, Dr. Alyssa

"