Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Long live ODHA (HIV) selepas terapi ArV

Anonim

Hello doktor. Saya meminta pertolongan untuk menjawab soalan-soalan: 1. Orang tua yang mengambil ARV, sama seperti masa hidup mereka dengan orang yang tidak mempunyai HIV? 2. Saya telah membaca artikel, bahawa orang yang hidup dengan HIV tinggal sekitar 10 tahun atau 20 tahun lebih pendek daripada orang tanpa HIV. Adakah ini benar dok? 3. Saya berusia 34 tahun, jika saya diuji untuk HIV positif, bolehkah saya bertahan sehingga 70 tahun, dengan terapi ARV? 4. Adakah PLWHA masih perlu menggunakan kondom, jika mereka mahu hubungan dengan isteri mereka? Terima kasih banyak untuk jawapan doktor. ""

Selamat pagi, terima kasih kerana bertanya. HIV / AIDS adalah sejenis penyakit yang menjadi masalah kerana tiada ubat untuk menyembuhkannya. Penyakit ini adalah penyakit kronik atau yang berlangsung lama dan menyerang sistem imun. Malah, kita boleh menjadi sihat dan menjalani aktiviti harian dan dapat pulih dari demam selesema dan ringan kerana peranan sistem imun. Dengan kerosakan kepada sistem kekebalan tubuh, walaupun penyakit ringan untuk orang lain boleh merasa sangat berat, menyakitkan dan panjang untuk menyembuhkan.

Ia amat berbahaya, walaupun sebelum 2000 HIV / AIDS sering dikaitkan dengan hukuman mati. Lama kelamaan, sains telah menemui terapi antiretroviral atau terapi antiretroviral yang, walaupun tidak menyembuhkan HIV / AIDS, boleh menyebabkan penderitaan hidup lebih lama dan seperti orang biasa.

Mengenai persoalan pertama dan ketiga anda, usia adalah rahsia yang mana pun mana-mana doktor pintar tidak dapat menentukan. Dalam pandangan yang sangat umum, jangka hayat orang dengan HIV / AIDS pastinya lebih pendek daripada orang yang sihat, tetapi pada hakikatnya, kita tidak boleh bergantung pada ini. Untuk kesederhanaan, sekarang sukar untuk mencari orang yang 100% benar-benar 'sihat'. Ada yang gemuk atau berlebihan berat badan, tekanan darah tinggi, kolesterol, penyakit jantung, gout dan pelbagai penyakit fizikal lain, dan walaupun itu, masih ada penyakit mental, tekanan, tertekan, mudah cemas, dan seterusnya juga masih terdapat pelbagai jenis bahan pengawet yang digunakan, asap rokok, pencemaran, yang semuanya mempengaruhi kesihatan seseorang sehingga apabila dibandingkan dengan orang yang sihat, takrif mesti dijelaskan lagi apa yang dimaksudkan adalah apa yang sihat.

Selalunya di dunia perubatan, orang yang dianggap tidak mempunyai kehidupan yang panjang kerana keadaan fizikal mereka yang buruk sebenarnya boleh melalui masa-masa sulit dan pulih. Sebaliknya, orang yang sebenarnya dianggap sihat tanpa sebarang penyakit, hanya mati apabila melakukan aktiviti yang sihat seperti sukan. Akhirnya, ubat adalah sains yang mendasari segala sesuatu berdasarkan fakta dan bukti, tetapi masih ada perkara yang manusia tidak dapat menerangkan. Oleh itu, kami mencadangkan anda tidak perlu risau tentang jangka hayat. Cukup untuk mengambil ARV seperti yang disyorkan oleh doktor, dan menjalani gaya hidup yang sihat serta mungkin, menjauhkan diri dari asap rokok, bersenam, berfikir secara positif, makan makanan yang sihat, setia kepada pasangan anda dan elakkan tekanan.

Selain itu, pasangan di mana salah satu daripadanya HIV positif dan yang lain tidak dipanggil pasangan serodiscordant atau pasangan status campuran. Untuk mengelakkan penghantaran, jika mereka ingin melakukan hubungan seksual, mereka mesti menggunakan kondom. Selain itu, bagi mereka yang positif HIV, mereka mesti mengambil ubat secara rutin setiap hari dan secara rutin mengendalikan doktor mengikut jadual yang diberikan. Malah yang negatif mesti secara rutin menjalankan ujian HIV dan mengambil tindakan pencegahan yang dibincangkan dengan doktor yang berkaitan. Oleh itu, semoga menjawab soalan anda.

"