Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

LED adalah lebih daripada biasa

Anonim

Dokumen, saya ingin bertanya .. Saya telah 2 bulan yang lalu memeriksa keputusan yang diketuai 23 petang ini saya menyemak keputusan yang diketuai 27 ... mungkin penyabab kenapa huh doc ?? Walaupun keputusan ujian darah lengkap yang lain adalah normal ... bagaimana saya menurunkan dermaga saya yang dipimpin ?? Terima kasih ""

Selamat siang, terima kasih kerana bertanya. Kadar pencahayaan darah atau pemendapan adalah pemeriksaan yang dijalankan untuk mengetahui seberapa cepat darah menetap dalam tiub ujian. Pemeriksaan ini digunakan untuk menentukan sama ada terdapat proses keradangan di dalam badan. Semakin panjang darah menetap, semakin jelas proses keradangan yang berlaku.

Keputusan biasa LED ini boleh berbeza-beza dalam setiap makmal, tetapi secara amnya tidak banyak berbeza untuk menghasilkan hasil yang signifikan. Biasanya LED seseorang ialah <30 mm sejam, ada juga yang normal iaitu <20 mm sejam. Yang dalam kes anda, sebenarnya anda masih dalam keadaan biasa. LED tinggi, selain menunjukkan keradangan, juga boleh dipengaruhi oleh yang berikut:

  • Tahap kolesterol dalam badan
  • Berat badan berlebihan
  • Sejarah gangguan buah pinggang

Kemudian apa yang anda juga perlu tahu ialah hasil makmal yang tidak normal tidak selalu menunjukkan bahawa sesuatu yang tidak normal dalam diri anda. Kedudukan hasil makmal adalah sebagai sokongan untuk disyaki kondisi tertentu yang berasal dari pemeriksaan fizikal dan penggalian sejarah. Seseorang yang tidak merasakan apa-apa gejala, menggali sejarahnya tidak menunjukkan sebarang risiko, peperiksaan itu adalah normal, tidak semestinya dikatakan mempunyai penyakit tertentu hanya kerana satu hasil makmal tidak normal.

Jadi kembali lagi, anda tidak perlu risau tentang hasil ini kerana anda masih berada dalam julat normal. Mengekalkan sistem imun anda dengan mengekalkan gaya hidup sihat dengan bersenam secara tetap, menjauhkan diri daripada makanan yang tidak sihat, mengalikan penggunaan air, sayur-sayuran dan buah-buahan, mendapat rehat yang cukup, dan menjauhkan diri dari asap rokok dan tekanan. Kami harap anda dan keluarga anda sentiasa sihat.

Itu sahaja, semoga membantu.

Dr. Amadeo D. Basfiansa

"