Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

luka di kaki selepas terkena batu

Anonim

Pada waktu malam, dok itu, dok suami saya petang tadi mempunyai batu dan lukanya kelihatan sangat mendalam, apabila dia memberitahu saya untuk dijahit tetapi suami saya tidak mahu dan bahkan disuntik dia tidak mahu, dia hanya mengambil anastan forte mefenamic acid 500 mg dari farmasi dia hanya minum 1 caplet, dan sekarang suami saya dahsyat, adakah jangkitan dijangkiti dengan dok? Tolong terima kasih "

Halo, Dari apa kata ibu anda, kemungkinan besar luka itu dijangkiti. Ibu perlu melihat semula luka, jika terdapat kemerahan, sakit, bengkak, kehangatan menyentuh luka dan pengeluaran nanah di luka, sebaiknya segera bawa ke doktor. Asam mefenamic hanya akan mengurangkan kesakitan tetapi tidak akan membantu dalam menangani jangkitan yang mungkin berlaku Perkara yang paling penting dalam mengendalikan luka (yang mungkin kotor) ialah membersihkan luka sebaik mungkin, mengeluarkan tisu mati, dan mengendalikan antibiotik. Masalah dengan penutupan luka boleh dilakukan dengan:

  • Segera ditutup / dijahit (penutupan utama)
  • Penjagaan terbuka dan dibiarkan untuk ditutup dari masa ke masa (penutupan sekunder)
  • Merawat terbuka selama beberapa hari (biasanya 4-7 hari) dan kemudian tutup (pendirian tertiari / utama tertunda)
Mesti dengan / berdasarkan penilaian oleh doktor dan dipilih dengan teliti, terutamanya dalam luka kotor yang umur / umur kecederaannya telah melebihi 6 jam. Jika perlu, tetanus boleh diberikan (bergantung kepada keadaan luka, sejarah imunisasi dan umur luka). menyampaikan, semoga bermanfaat.

"