Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Buka luka pada hujung jari kerana memotong kuku

Anonim

Selamat malam doc, adik perempuan saya yang berusia 8 tahun di hujung jari telunjuknya dikupas dan terluka untuk memotong satu kuku seminggu luka itu tidak sembuh walaupun dia mempunyai salap genalten tetapi luka sebenarnya semakin melebar dan di jari telunjuk tangan kanannya seperti mengupas lagi "Apa penyakit dan cara memperlakukannya? Doc, terima kasih" "

Salam,

Dari maklumat yang anda sampaikan, kehadiran luka terbuka akibat air mata dari alat pemotong kuku menunjukkan luka yang terkoyak yang berisiko menyebabkan jangkitan jika tidak ditangani secara langsung. Rawatan luka yang koyak dijangka dilakukan dengan mengelakkan sentuhan dengan air, dan di mana mungkin dirawat setiap hari dan melampirkan dua permukaan luka atau jahitan, terutamanya jika luka itu cukup panjang atau mendalam.

Jika pentadbiran salap dilakukan secara bebas dengan menetapkan preskripsi doktor, maka anda harus memberi nasihat ibu bapa anda untuk melakukan pemeriksaan secara langsung kepada doktor keluarga, supaya doktor boleh melakukan pemeriksaan luka secara langsung di tangan kakak anda.

Tanpa pemeriksaan langsung, ia tidak boleh dipastikan keadaan luka dan rawatan yang tepat untuk kakak anda.

Sekiranya luka itu panjang, maka doktor boleh mempertimbangkan menjahit luka. Walaupun luka itu cukup rutin, doktor akan memberikan arahan dalam rawatan luka harian.

Buat masa ini, elakkan daripada bersentuhan dengan air, gunakan salap mengikut dos dari label dadah, dan tutup luka. Seterusnya secepat mungkin untuk berunding dengan doktor.

Inilah maklumat yang boleh kami sediakan, baca juga menjaga luka.

"