Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Makanan untuk digunakan selepas pembedahan lutut

Anonim

Apakah kandungan makanan yang memberi kesihatan kepada otot atau pemulihan selepas doc pembedahan ACL? ""

Selamat siang, terima kasih kerana bertanya. ACL mempunyai lanjutan ligamentum anterior cruciate dan merupakan salah satu struktur sokongan anggota badan. Lokasi struktur ini tepat pada lutut atau lutut. Untuk butiran lanjut, lihat gambar di bawah.

Kecederaan, merobohkan atau merosakkan struktur ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti kemalangan, sukan, dipukul, dipukul atau jatuh dalam jawatan tertentu. Mengendalikan keadaan ini berbeza-beza bergantung kepada keparahannya. Terdapat mereka yang hanya perlu berehat dengan memampatkan, dan ada yang memerlukan pembedahan oleh doktor ortopedik.

Mengenai soalan anda, secara keseluruhan, makanan yang membantu merawat kerosakan tisu, sama ada dalam bentuk kecederaan otot, tulang patah, keseleo, air mata ligamen dan sebagainya, adalah makanan yang mempunyai kandungan protein yang tinggi, seperti telur, susu, keju, yogurt, makanan laut, daging lembu, dada ayam, kacang soya, tempe, tahu, dan sebagainya. Juga, sememangnya, menyimpan aktiviti anda, dan mengawal rutin pada waktu yang dijadualkan. Oleh itu, semoga menjawab soalan anda.

"