Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mata kabur

Anonim

Dokumen, jika mata menjadi kabur disebabkan oleh kecederaan sebelumnya, mereka telah menerima rawatan dan ubat, walaupun sebelum ini mereka tidak menderita dari jauh, tetapi mengapa mereka tidak kembali normal seperti sebelumnya. Adakah mungkin kembali normal dan tidak kabur. Terima kasih ""

Selamat malam Rissa Dwi Pratiwi,

Adalah sukar untuk mengatakan sama ada penglihatan itu akan kembali normal atau kekal legap, kerana ia bergantung kepada luka, sejauh mana, bahagian yang terjejas, tahap luka, dan rawatan yang diberikan,

Sesungguhnya, apabila luka berlaku di mata, terutamanya kornea, ia akan menjadikan legap makanan, kerana kornea diseberang oleh cahaya untuk menyampaikan objek ke retina. Sekiranya kecederaan kornea berlaku, cahaya semula jadi menjadi tidak sempurna.

Gambar di atas menjelaskan apa kornea itu. Oleh itu, jika luka di kornea boleh sembuh sepenuhnya, maka penglihatan akan kembali jelas, tetapi jika parut berlaku, maka visi akan menjadi kabur.

Adalah lebih baik untuk mengendalikan doktor mata dengan gigih dan secara rutin menggunakan ubat yang diberikan. Terus mata anda juga, jangan lihat alat terlalu kerap sehingga menjadikan mata anda kering dan letih. Gunakan undang-undang 20 (setiap 20 minit, berehat sebanyak 20 saat dengan memandang sejauh 20 kaki), laraskan cahaya bacaan dan jarak bacaan anda.

Salam, Dr. Natasha

"