Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengatasi gatal-gatal dan benjolan di ibu menyusu

Anonim

Alo dok, saya ingin bertanya. Di sekitar payudara kanan saya, benjolan dan benjolan gatal muncul, dan saya dengan sengaja memohon salap betamethasone valerate kerana saya rasa salap boleh melegakan gatal. Masalahnya ialah dok, saya menyusu dan selepas saya mencari maklumat, salap tidak boleh digunakan pada payudara ibu penjagaan kerana salap menyerap pada kulit. Apa yang saya ingin tanya ialah apakah tindakan yang perlu saya ambil supaya saya dapat menyusukan bayi saya sekali lagi, bukan? Terima kasih ""

Hello

Gatal-gatal dan benjolan yang anda alami boleh disebabkan oleh pelbagai kemungkinan seperti:

  • Digigit serangga
  • Hives
  • Hubungi dermatitis
  • Jangkitan

Serangga boleh menyebabkan apa yang anda alami, di mana terdapat banyak jenis serangga yang boleh menyebabkan penyu nyamuk, semut dan lain-lain. Gatal-gatal adalah tindak balas gatal dan benjolan yang berlaku pada kulit disebabkan oleh tindak balas alergi. Ini boleh berlaku jika anda terdedah kepada alergen yang menyebabkan alergi kepada anda. Hubungi dermatitis adalah keadaan gatal-gatal pada kulit yang boleh dicetuskan oleh kehadiran bahan-bahan tertentu yang alergen atau perengsa. Jangkitan kulit seperti kulat, bakteria dan lain-lain juga boleh menjadi pencetus.

Salap yang anda nyatakan adalah kumpulan steroid, di mana penggunaan kulit tempatan dapat diserap dengan cepat dan dapat mengalir masuk ke dalam susu. Sehingga dalam penggunaannya mesti berada di bawah pengawasan seorang dokter.

Baiklah, sebelum terapi ditentukan, ia perlu dipastikan terlebih dahulu keadaan yang anda alami. Kerana syarat yang berbeza, perkara yang berbeza mesti dilakukan. Adalah dikhuatiri jika ubat yang digunakan tidak sesuai, ia akan menyebabkan keputusan yang tidak diharapkan atau boleh membahayakan.

Semoga ia membantu.

"