Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengatasi gatal-gatal yang luar biasa di seluruh badan

Anonim

hi dock, saya ingin bertanya kepada saya dan keluarga saya mengalami penyakit gatal yang tidak sembuh walaupun saya telah melihat doktor berulang kali tetapi setelah ubat telah kehabisan gatal muncul lagi ... gatal itu luar biasa jika tidak tercalar lebih rumit seperti menggigit sesuatu dan bahawa seluruh badan akibat cedera badan saya kecewa dengan kegatalan yang tidak menyembuhkan doc ini apa yang harus saya lakukan terutama saya takut terdapat kesan sampingan jika saya terus mengambil dadah seperti dexametashone yang dikatakan berbahaya jika dalam jangka masa panjang

Halo, Terima kasih atas persoalan yang ditanyakan. Gatal-gatal yang berlaku di seluruh badan akibat daripada reaksi histamin di dalam badan. Ini biasanya berlaku kerana masalah dengan kulit itu sendiri. Walau bagaimanapun, ia tidak menolak kemungkinan gejala gatal disebabkan oleh keadaan perubatan lain yang mengganggu. Ia perlu disahkan lebih lanjut, terutamanya jika gejala tidak bertambah baik untuk jangka masa yang panjang. Sesetengah keadaan yang boleh mencetuskan gatal-gatal termasuk:

  • disebabkan oleh keadaan atau penyakit kulit, termasuk ekzema, kulit kering, pelbagai jangkitan pada kulit, dan lain-lain.
  • kehadiran reaksi alahan atau kerengsaan
  • gangguan saraf, contohnya seperti diabetis, kehadiran jangkitan lepuh
  • kehadiran penyakit dalaman, seperti gangguan buah pinggang, gangguan hati, dsb.
  • gigitan serangga
  • alahan dadah
  • pengaruh keadaan psikologi
  • dsb.
Untuk melegakan gejala gatal yang paling selamat, anda boleh memilih ubat jenis antihistamin. Antara jenis ubat antihistamin yang paling selamat digunakan, seperti ctm, cetirizine, loratadin, dan lain-lain. Sila ambil perhatian bahawa dexametashone adalah sejenis ubat steroid. Penggunaannya tidak boleh sewenang-wenangnya, kerana jika digunakan jangka panjang tanpa memantau doktor dapat berisiko mengganggu kesehatan tubuh. Anda harus memperjelaskan keadaan anda kepada ahli dermatologi untuk menilai keadaan anda, sama ada terdapat masalah dengan kulit yang menyebabkan gejala gatal-gatal tidak bertambah baik. Dengan pemeriksaan lanjut doktor boleh memberikan rawatan yang sesuai mengikut keadaan anda. Jadi maklumat yang dapat diberikan, semoga bermanfaat.

"