Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengatasi kulit kaki yang licin

Anonim

Doktor, saya seorang pelajar taekwondo dan menjadi biasa apabila kaki saya mengalami kudis, tetapi kudanya semakin menyakitkan untuk berjalan dengan kardus tidak keras, kaya dengan kulit mati, tetapi kulit seperti kulit dan di dalamnya ada dok udara, bagaimana anda mengatasinya? "

Halo, terima kasih kerana bertanya

Calluses atau dalam bahasa perubatan dipanggil kalus, di mana calluses adalah penebalan kulit yang berlaku akibat geseran atau tekanan yang berlebihan pada kulit. Bahagian-bahagian yang kerap berlaku calluses adalah tangan dan kaki. Secara umum, kornea akan merasakan kulit yang lebih sukar kerana ia akan bertambah kencang dan berwarna kekuning-kuningan. Dan jika anda menjalankan aktiviti yang selalu menggunakan kaki anda tanpa perlindungan maka itu adalah faktor risiko untuk callus.

Calluses biasanya tidak berbahaya tetapi pada sesetengah orang boleh menyebabkan ketidakselesaan seperti sakit ketika kaki digunakan untuk berjalan.

Walaupun jarang, tumor yang ditinggalkan lebih jauh boleh menyebabkan komplikasi seperti jangkitan kulat atau tinea pedis, makerasi . Dan pada orang yang mempunyai masalah imun seperti jangkitan diabetes mellitus boleh berlaku dan menyebabkan ulser atau ulser diabetik.

Kulit yang menjadi lebih lembut dan mudah dapat dipanggil maserasi. Kemungkinan mengupas kulit pada anda masih mungkin disebabkan oleh pemanjangan. Sebenarnya maceration adalah keadaan kulit seperti kedut, warna paler, palpable lembut, basah, atau palpable dan mudah dikupas. Ini boleh berlaku apabila kulit bersentuhan dengan sesuatu yang lembap untuk waktu yang lama. Sebagai contoh disebabkan oleh pendedahan kepada peluh yang merupakan penyebab umum kelembapan berlebihan yang boleh menyebabkan pengerasan kulit.

Keadaan orang yang berpeluh berlebihan juga dipanggil hyperhidrosis, dan bahagian kaki badan adalah tempat yang biasa untuk hyperhidorsis. Kenapa pada kaki sering kali hiperhidrosis mungkin disebabkan oleh penggunaan kaus kaki dan kasut yang menjadikan alam sekitar sentiasa lembap dan sukar atau lama kering. Oleh itu, disyorkan untuk mengeringkan kaki dahulu sebelum menggunakan kasut, selain itu, gunakan kaus kaki yang lembut dan boleh menyerap peluh.

Namun, aduan itu menjengkelkan dan aduan anda lebih luas daripada itu selain mengetahui penyebab sebenar apa yang berlaku pada kulit anda adalah kulit yang beracun atau disebabkan oleh hiperhidrosis harus berunding dengan doktor, supaya penanganan dan pencegahan lanjut dapat dilakukan. Kerana mengendalikan kalus dan menyerang kulit akibat hiperhidrosis mungkin berbeza.

Dan penting untuk anda lakukan dan memberi perhatian kepada rawatan kaki, jika aktiviti anda menggunakan banyak geseran atau tekanan pada kaki. Dengan menjaga kulit kaki, dapat mengurangkan kalus. Dan anda tidak perlu menunggu callus menjadi sakit atau bahkan menyebabkan kulit mengupas. Kerana jika telah mengelupas, kulit boleh menjadi jangkitan dan menyebabkan masalah kulit yang lain.

Berikut adalah langkah-langkah yang anda boleh ambil di rumah untuk menguruskan atau mengurangkan kejadian calluses:

  • Apabila di luar aktiviti taekondo yang menggunakan kaki tanpa alas kaki, anda perlu menggunakan kasut yang betul: tidak sempit dan lembut atau mempunyai pad khas
  • Pembaikan atau penggantian alas kaki dengan kerap.
  • Kaki kering selepas mencuci dan memakai krim kaki.
  • Elakkan memakai kasut dengan kasut tumit tinggi atau sempit.
  • Pakai kasut yang mempunyai saiz yang betul
  • Gunakan kaus kaki yang lembut dan boleh menyerap peluh

Banyak jawapan dari kami, mungkin berguna.

"