Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengatasi luka seperti luka canker pada bibir

Anonim

Doktor Assalamu'alaikum. Ibu saya mengalami luka seperti yang disebabkan oleh luka kanker. Ia berasa menyakitkan apabila luka itu muncul, luka kelihatan begitu banyak di bibir. Luka sangat panjang, boleh lebih dari 7-10 hari. ""

Halo Sumayyah, terima kasih atas pertanyaan anda

Pertama, ia mesti dipastikan terlebih dahulu sebab luka di sekitar bibir yang dialami oleh ibu anda. Berikut adalah beberapa kemungkinan:

  • herpes mulut - bermula dengan nodul berisi cecair yang muncul berkerumun, kemudian pecah meninggalkan luka terbuka yang akan kering
  • canker luka pada bibir
  • tabiat mengelupas kulit bibir
  • kulit bibir kering dan patah

Setiap mempunyai pengendalian yang berbeza. Khususnya untuk herpes mulut yang disebabkan oleh jangkitan dengan virus herpes simplex (HSV), rawatan bertujuan untuk melegakan gejala dan kecederaan yang timbul, iaitu oleh antivirus. Di samping itu, ubat ini juga membantu mengurangkan risiko penghantaran kepada orang di sekeliling pesakit.

Oleh sebab itu, sangat baik bagi ibu anda untuk pergi ke doktor terlebih dahulu. Melalui temubual perubatan dan pemeriksaan fizikal, doktor akan menentukan punca luka di bibir dan menentukan rawatan yang terbaik.

Semasa menunggu rawatan doktor, disyorkan untuk menjaga gigi dan rongga mulut bersih. Tekan luka dengan tuala sejuk untuk meringankan rasa sakit. Sekiranya sangat mengganggu, ibu anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol. Semasa di rumah, seketika, elakkan makan minuman panas, pedas, masam dan makanan masin.

Oleh itu, semoga bermanfaat

Dr. Lili

"