Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengatasi kesakitan lutut setiap jangka jarak jauh

Anonim

setiap kali saya berlari jarak jauh, kadang-kadang lutut saya terluka apabila saya memasuki jarak di atas 5Km ... apakah sebab-sebab dan bagaimana saya berurusan dengan dok? terima kasih ""

Hello Sugrenk,

Kesakitan lutut apabila berlari boleh disebabkan oleh beberapa keadaan di antara sendi yang meradang akibat aktiviti fizikal yang berlebihan, contohnya semasa menjalankan jarak yang agak jauh, atau naik tangga turun berkali-kali pada satu masa. aduan itu juga boleh disebabkan oleh keadaan ketumpatan tulang yang tidak sebaik tulang pada umumnya, atau kerana keradangan otot atau tisu penghubung di sekitar tulang.

Sekiranya anda selalu merasakan aduan timbul setiap kali anda melarikan diri, maka anda perlu mengalikan penggunaan produk makanan yang mengandungi banyak kalsium seperti susu, ikan, keju, brokoli dan yogurt. Di samping itu, memanaskan badan sebelum bersenam atau aktiviti berat sangat diperlukan. Apabila rasa sakit dirasakan, memampatkan panas di kawasan lutut anda akan sangat membantu melegakan kesakitan. Sekiranya aduan itu masih dirasakan, anda perlu menghentikan sementara aktiviti anda dan memutuskan untuk berjumpa doktor.

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, dan mencadangkan pemeriksaan seperti X-ray jika perlu. Oleh itu punca aduan anda boleh disahkan dengan jelas, doktor juga akan dapat memberikan nasihat terapeutik yang sesuai dengan keperluan anda.

jadi semoga bermanfaat

"