Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengatasi perasaan mudah mengantuk di ibu-ibu yang menyusu

Anonim

Dokumen petang, maaf saya ingin bertanya. Saya menyusu ibu Setiap malam saya tidur 10 malam secara purata, dan beberapa kali saya bangun apabila bayi saya berasa lapar. Bangun pada waktu lima jam untuk aktiviti biasa, secara kebetulan, saya bekerja. merasa mengantuk Saya ingin bertanya, bagaimana untuk mengatasinya seperti apa, Adakah itu kesan kurang tidur, atau sesuatu yang lain. Untuk jawapannya, saya berterima kasih "

Selamat malam Sri Nuraisah,

Apabila menyusu, seorang ibu mesti memenuhi keperluan nutrisi dan kesihatan badannya sendiri. Mengantuk pada siang hari boleh disebabkan oleh kekurangan istirahat pada waktu malam, seperti kerap bangun bila anda mahu menyusu. Cuba dengan rehat tengah hari (tidur) selama kira-kira 30 minit semasa rehat tengah hari untuk memenuhi keperluan tidur anda. Selain kekurangan rehat pada waktu malam, rasa mengantuk juga boleh disebabkan oleh:

  1. kekurangan nutrisi (makan dengan makanan berkhasiat seimbang)
  2. kekurangan cecair badan (cukup untuk cecair badan anda)
  3. keletihan, terlalu banyak aktiviti fizikal
  4. tertekan
  5. kekurangan darah atau anemia (minum tablet besi)

Berikut adalah contoh makanan kon pemakanan yang seimbang:

Jika anda telah melakukan beberapa cara di atas dan anda masih merasa mengantuk, lebih baik merujuk kepada doktor untuk pemeriksaan lanjut. Baca tentang 7 makanan sihat untuk ibu-ibu yang menyusu di sini.

Salam, Dr. Natasha

"