Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengatasi ruam merah dalam 2 bulan bayi

Anonim

Pada tengah hari, saya ingin meminta ubat merah atau salap yang baik untuk bayi berumur 2 bulan, ya ... itu mengenai anak saya 2 bulan. Semalam petang leher saya seperti ledes kini muncul titik merah di leher saya sehingga wajah saya ... anak saya tidak mempunyai demam, hanya fussed mengenai dok itu. ""

Hello Ghea, terima kasih atas soalan itu

Bruntusan atau rupa ruam kemerahan pada kulit bayi boleh disebabkan oleh beberapa kemungkinan, termasuk:

  1. Miliaria atau haba berduri
  2. Eksim atau ekzema
  3. Urtikaria atau biduran
  4. Infantil jerawat atau jerawat bayi
  5. Ruam lendir adalah ruam yang muncul kerana air liur bayi tidak kering dengan betul
  6. Impetigo
  7. Topi buaian
  8. Jangkitan virus yang menyebabkan ruam kulit seperti roseolla, penyakit Penyakit Kaki Tangan (HFMD) - tangan, kaki, mulut, campak atau rubeola, Rubella, penyakit kelima atau demam pipi tamparan

Pengurusan untuk kanak-kanak harus disesuaikan dengan punca. Sesetengah keadaan di atas tidak memerlukan pengendalian khas, contohnya dalam miliaria atau panas berduri, anda hanya perlu meletakkan bayi pada suhu yang lebih sejuk untuk mengurangkan peluh, dan memberikan pakaian yang tidak terlalu ketat. Keadaan seperti jerawat bayi boleh hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan khas. Tetapi jika ia sangat menjengkelkan, doktor boleh menetapkan salap steroid berpotensi rendah untuk membantu menangani keadaan ini. Ruam saliva juga mudah diatasi dengan selalu mengeringkan air liur yang melembapkan muka atau leher bayi atau memakai air liur bib di leher bayi.

Sesetengah keadaan lain memerlukan rawatan dan rawatan tertentu, contohnya dalam keadaan impetigo yang ruam yang muncul akibat jangkitan bakteria, salap antibiotik diperlukan untuk mengatasinya. Keadaan seperti urtikaria memerlukan penilaian lanjut untuk melihat potensi alahan (contohnya susu formula yang diambil oleh bayi, atau kehadiran protein yang membuat bayi alergi terhadap susu ibu).

Untuk dapat mengesahkan penyebab ruam pada leher dan muka bayi anda, anda boleh membawa bayi anda ke pakar pediatrik. Pediatrik boleh melihat ruam secara langsung untuk menentukan diagnosis dan rawatan yang tepat untuk bayi anda.

Jadi banyak maklumat dari saya, saya harap anda boleh menjawab

Dr. irak cecilia

"