Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Memulihkan badan kiri yang lemah selepas pembedahan otak

Anonim

Doktor Alo, saya bertanya, apakah perkara-perkara yang boleh memulihkan badan yang lemah / sukar untuk dikawal seperti mengangkat tangan + menggerakkan jari (selain mengamuk) maksud saya jenis latihan di rumah (menjelaskan) adalah berkesan dan benar-benar memberi kesan / memulihkan keadaan jari + jari tangan yang belum normal, mungkin sebagai gambar, lemah saya seperti cerebral palsy pada anak-anak atau pukulan, atau mungkin terdapat makanan \ u0026 / minuman yang dapat mempercepat pemulihan. menghargai. ""

Halo,

Latihan untuk memulihkan kelenturan dan kekuatan otot boleh berbeza-beza, bergantung kepada keadaan otot seseorang. Fisioterapi adalah satu bentuk untuk memulihkan kekuatan dan kelenturan & kekuatan otot. Kaedah ini diselaraskan berdasarkan hasil analisis pasukan Pemulihan Perubatan di mana anda melakukan fisioterapi.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai Physiotherapy di sini.

Secara umum, kelemahan otot & kekakuan dikembalikan terlebih dahulu dengan senaman regangan. Berikut adalah latihan peregangan otot umum:

Tumpukan peregangan pada otot-otot lemah instrumen dan tahan kedudukan hingga batas teras yang meregangkan kurang dari 60 saat. Untuk pergelangan tangan dan jari dan jari kaki, pergerakan peregangan dilakukan di hadapan, belakang, kanan dan kiri.

Stretch mengikut kebolehan anda, tidak perlu terlalu banyak tolak diri anda. Regangkan 3 kali sehari.

Sebagai tambahan kepada latihan peregangan otot, anda boleh melakukan latihan aktiviti harian menggunakan locomotor yang lemah (peranti dengan kekuatan normal & kelenturan tidak digunakan dahulu sepanjang hari) seperti berikut:

  • Tutup dan buka kabinet / laci yang mempunyai pemegangnya, lakukannya dalam reps mengikut keupayaan.
  • Membawa item dengan plastik semasa berjalan di dalam bilik, dengan peningkatan jarak mengikut keupayaan. Juga mengamalkan keupayaan untuk meletakkan barang-barang ringan di dalam beg plastik.
  • Masukkan dan keluarkan pakaian ke dalam mesin basuh.
  • Bawa barangan ringan seperti buku yang agak tebal, diapit ke ketiak dan berjalan di dalam bilik.
  • Hidupkan item beberapa kali di permukaan meja / rata, contoh kecil kotak cahaya.
  • Keluarkan ubat gigi dari tiub dengan tangan yang lemah dengan tangan berus gigi.
  • Matikan dan hidupkan palam cahaya.
  • Pegang sudu, ambil kelereng dan bergerak dari satu bekas ke yang lain.
  • Pegang kaca yang dipenuhi dengan air dan minum tanpa bantuan jerami.
  • Pakailah pakaian butang, tarik ritsleting.

Latihan aktiviti fizikal harian yang sederhana yang dilakukan oleh anggota gerakan badan yang lemah, akan mengaktifkan semula saraf yang lemah dan membuat otak terbiasa menerima isyarat aktiviti dari saraf pergerakan dan melatih otot yang kaku / lemah. Apa yang penting dalam kejayaan setiap latihan motor adalah konsisten dan berulang dan berehat di antara latihan. Anda juga mesti mempunyai motivasi untuk berlatih.

Lebih mendalam tentang latihan otot tangan dan jari dengan membaca di sini.

Tiada makanan atau minuman khas untuk memulihkan kekuatan otot. Tiada kajian sah yang memihak kepada jenis makanan / minuman untuk memulihkan kekuatan otot. Secara umumnya, makanan yang sihat yang berkhasiat seimbang adalah keperluan tubuh untuk membina sel-sel yang rosak. Melakukannya bersama dengan penerapan gaya hidup sihat dengan disiplin.

Sila baca tentang gaya hidup yang sihat dan panduan makan pemakanan seimbang dengan mengklik di sini dan di sini.

Penyebab kelemahan otot, boleh disebabkan oleh pelbagai perkara seperti kekurangan elektrolit / mineral di dalam badan, berbaring panjang, jangkitan yang berkaitan dengan kelemahan otot & saraf seperti Sindrom Guillian Barre, kecacatan otak / tulang belakang, keabnormalan hormonal dan Penyakit Autoimun seperti Myastenia Gravis.

Untuk merancang rawatan yang baik, melibatkan ubat dan ahli fisioterapi bersepadu, anda harus berunding dengan Pasukan Doktor yang merawat anda, supaya pemeriksaan perubatan yang teliti dan teliti dapat dijalankan supaya anda dapat menentukan penyebab kelemahan otot dan keadaan secara terperinci. Doktor pasukan akan melakukan pelan rawatan berdasarkan keadaan perubatan keseluruhan anda.

Ini adalah maklumat kami, harap membantu anda.

Salam, Dr. Caecilia

"