Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengira usia kehamilan

Anonim

selamat petang doc .. Saya ingin bertanya pada awal Disember 2017 Saya mempunyai bintik coklat selama 4 hari dok tidak sering keluar bintik keluar keluar kadang-kadang melakukan dok .. Saya rasa bintik-bintik untuk pelaksanaan doc saya cuba untuk menguji menggunakan keputusan ujian pada keputusan negatif saya cuba untuk menguji 10 lagi negatif lagi ???????? maka saya fikir mungkin hanya haid, jadi hasilnya negatif ... kemudian saya cuba menguji lagi 26 kmren, dan dengan praktiknya, saya takut harapan palsu, akhirnya saya diuji menggunakan ujian, hasilnya positif, tetapi dok masih tidak jelas, maka saya Saya memeriksa pakar obstetrik dan pada ultrasound saya tidak melihat dengan jelas dan kemudian saya diberi ubat Asamfolat dan kemudian saya mengujinya pada hari ke-3 dan ke-6 hari yang positif dan 2 baris telah rosak tetapi saya tidak memeriksa doktor saya .. ... jika saya mengandung secara positif, berapa minggu kehamilan yang saya ada, tuan? "

Hello ayumulia,

menentukan usia kehamilan dalam kehamilan pada wanita yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur kadang-kadang lebih sukar kerana kesuburan dan ovulasi lebih sukar untuk diramal, jadi kadang-kadang pengiraan manual tidak begitu tepat. Kaedah yang biasa digunakan oleh doktor dan bidan adalah untuk mengira dari hari pertama tempoh terakhir anda dengan formula. Jadi, jika anda menstruasi pada minggu pertama bulan Disember, maka usia kehamilan anda adalah sekitar 3-4 minggu.

Fungsi pek ujian dengan air kencing adalah untuk mengesan hormon yang dikeluarkan oleh kantung amniotik selepas implantasi, yang terbaik dilakukan bermula 9-12 hari selepas hubungan terakhir. Oleh itu, berdasarkan masa pek ujian menjadi positif juga pada masa ini boleh dianggarkan usia gestasi yang berkisar dari 3-4 minggu.

Walau bagaimanapun, antara kaedah yang paling tepat adalah ultrasonography oleh pakar obstetrik, untuk mengukur beg kehamilan, yang biasanya mula muncul pada usia 5 minggu, yang mungkin juga menjadi sebab mengapa anda diminta untuk kembali pada akhir bulan Januari.

Rujuk dengan doktor yang mengendalikan perkembangan kehamilan semasa anda.

Anda boleh membaca artikel berkaitan: proses kehamilan, trimester pertama kehamilan, menentukan usia kehamilan

Mudah-mudahan maklumat ini berguna.

Salam Dr. Delvira

"