Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

penyinaran tidak teratur

Anonim

Doc menstruasi aq tidak lancar biasa 2 bulan sekali 5 tahun yang lalu Saya mempunyai masa untuk menggunakan pil kontraseptif / kemoterapi Saya dari ultrasound saya yang dihukum PID tetapi pasangan saya adalah gonorrhea dan sakit jika BAK, doc, apa penyakit yang saya kontrak atau penyakit apa saya? Apakah kaedah rawatan? ""

Hello Miss Queen, terima kasih kerana bertanya. ID bermaksud Penyakit Radang Pelvik, yang dikenali sebagai pelvik keradangan. Ini adalah jangkitan yang menjejaskan tiub fallopian, uterus, ovari, serviks, atau pelvis wanita. Salah satu sebab peradangan pelvik adalah jangkitan seksual. Antara lain klamidia dan gonorea. Bakteria lain yang sering menyebabkan jangkitan saluran kencing, atau bakteria yang berada di dalam vagina juga boleh menyebabkan penyakit ini. Penyakit yang berkaitan dengan jangkitan yang transmisi melalui hubungan seksual cenderung sukar untuk mengatakan siapa yang menyebarkan siapa. Dan kedua-duanya perlu dirawat untuk memecahkan rangkaian penghantaran. Rawatan untuk aduan ini bergantung kepada punca aduan, jika punca itu adalah bakteria. Doktor akan mempertimbangkan memberikan antibiotik, dan juga rasa sakit untuk mengurangkan gejala. Adalah disyorkan untuk berunding dengan doktor terlebih dahulu. Kerana doktor pastinya perlu melakukan pemeriksaan langsung, dan memberikan rawatan yang sesuai mengikut keadaan anda. Untuk mengelakkan aduan daripada berulang, anda dan pasangan anda perlu melakukan petua berikut, termasuk:

  • Ambil sekurang-kurangnya 2 liter air sehari
  • Pastikan organ-organ intim bersih, seperti mencuci tangan sebelum dan selepas memegang organ intim. Pada wanita selepas kencing, bersihkan organ-organ intim dari bahagian depan (lubang kencing), ke arah belakang (saluran dubur).
  • Elakkan menukar pasangan seksual
  • Adalah lebih baik untuk tidak melakukan hubungan seks sebelum anda dan pasangan anda diisytiharkan sembuh
  • Pastikan organ-organ intim tidak lembap, seperti seluar yang sering berubah atau pad semasa haid
Kembali, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor dengan segera Terima kasih, semoga membantu Fildzah K

"