Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Gumpalan merah muncul di badan dan gatal

Anonim

Semasa petang, doktor, saya hanya meminta beberapa benjolan merah untuk muncul di bawah matahari dan gatal-gatal. apa gejala, doktor, kerana saya pernah mempunyai biduran atau kaligato tetapi ketika saya masih kecil, saya tidak pernah melakukannya. Sekiranya anda memberikan salap atau bagaimana anda berlabuh? kini lebih baik bahawa benjolan telah merosot dan Mao telah hilang. terima kasih kerana maklumat, doktor. ""

Hello, Johanchen.

Aduan gatal dengan lebam merah pada kulit adalah ruam yang boleh disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk:

  • urtikaria (biduran)
  • reaksi alahan terhadap kulit
  • jangkitan parasit tertentu
  • jangkitan bakteria
  • gigitan serangga
  • dan lain-lain

Oleh kerana terdapat banyak sebab untuk aduan anda, anda harus memeriksa diri anda secara langsung kepada doktor supaya anda dapat melihat ciri-ciri ruam, dan dengan mengetahui sebabnya, rawatan yang sesuai dapat diberikan dengan segera. Jika aduan anda disebabkan oleh tindak balas alergi, maka anda akan diberi ubat anti-alergi, tetapi jika hasil daripada jangkitan bakteria, beberapa jenis antibiotik akan diberikan, serta sebab-sebab lain.

Perkara yang boleh anda lakukan termasuk: sentiasa menjaga kulit bersih, mengelakkan menggaru kulit, mengelakkan perkara yang boleh menyebabkan alergi, dan mengambil lebih banyak makanan yang kaya dengan kandungan antioksidan.

Oleh itu, maklumat yang boleh saya sediakan, semoga bermanfaat.

Dr. Taneya Putri Zahra

"