Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Titik Puth muncul di kepala zakar

Anonim

Doc petang Selamat, saya ingin bertanya kepada Ketua Zakar, saya mempunyai bintik putih / papules putih, ini malignan dan tidak ada ubat yang boleh menyembuhkan papula mutiara. Terima kasih Doc ""

Halo Jos, Papul zakar Mear adalah benjolan kecil yang biasa dengan warna yang sama dengan kulit di sekelilingnya dan bukan penyakit menular seksual. Papules ini biasanya terletak di leher zakar atau kepala zakar. Perhatikan gambar berikut.

(Imej diambil dari eMedicine ) Papul ini juga tidak termasuk dalam keganasan / tumor. Secara umum, banyak papules yang terdapat dalam zakar yang tidak disunat. Walau bagaimanapun, punca pasti pembentukan papules tidak diketahui. Perkara yang menarik adalah jika papule ini berlaku pada lelaki yang belum disunat, ketika suatu hari lelaki itu menjalani sunat, papule ini menjadi hilang. Benjolan ini tidak menyebabkan gejala lain dan tidak memerlukan rawatan khas. Tetapi jika penghidap prihatin tentang ini, papules boleh dikeluarkan oleh kaedah laser, dengan pengasingan (dengan pisau bedah), atau dengan cryotherapy (menggunakan suhu rendah untuk memusnahkan papule). Anda boleh berunding dengan pakar kulit dan alat kelamin mengenai prosedur ini.

"