Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Kesakitan haid untuk kesakitan di bahagian bawah bahagian bawah perut

Anonim

Dokumen Afternoon, saya kini berusia 24 tahun dan tidak berkahwin. Saya mempunyai haid yang tidak teratur \ u0026 setiap tempoh sentiasa berasa sakit. Setiap hari pertama haid sering muntah, sakit perut yang teruk. Malah hingga ke hari kelima dan keenam haid, sakit di bahagian kanan abdomen. Kesakitan ini di sebelah kanan perut saya membuatkan saya tidak dapat bergerak. Untuk berbaring, jalannya juga duduk juga merasakan kesakitan. Saya pernah mengambil ubat asid mefenamic untuk melegakan kesakitan. Tetapi, kesakitan hanya berlangsung satu atau dua jam. Pada hari yang biasa, saya sering juga mengalami pelepasan vagina yang agak kehijauan dan berbau. Nah, apa yang saya mahu tanya apakah ada petunjuk bahawa saya mempunyai penyakit tertentu? Dan jika saya berkonsultasi dengan doktor saya lebih baik memilih yang dermatologi seks atau pakar obstetrik ingat saya belum berkahwin dan tidak pernah mempunyai persetubuhan? Terima kasih terlebih dahulu. ""

Selamat malam Adila Batika,

terima kasih kerana meminta to.com

Kesakitan haid / dysmenorrhea (bahasa perubatan) adalah sakit yang muncul di bahagian bawah perut. Sebabnya adalah kerana rahim kontrak untuk menumpahkan darah haid. Kesakitan semakin teruk apabila bahan kimia dilepaskan dipanggil prostaglandin, bahan kimia ini muncul dan mencetuskan kontraksi uterus yang lebih kuat, muntah, cirit-birit, sakit kepala dan kelemahan.

Kesakitan haid (dismenorea) sendiri mempunyai 2 jenis.

1. Dysmenorrhea primer: sakit yang dialami oleh wanita yang tidak terjejas oleh ketidaknormalan pada orang seperti keabnormalan kedudukan rahim.

2. Dismenorea sekunder: rasa sakit yang timbul daripada penyakit rahim, seperti:

a. Endometriosis: darah yang mesti berada dalam rahim di luar rahim dan juga dalam telur dan oviduk. Jadi apabila haid akan mengalami kesakitan yang besar.

b. Keradangan pelvik: keradangan di sekitar rahim, pundi hempedu, dan oviduk.

c. Stenosis serviks: serviks yang cenderung kecil menyebabkan uterus berkerjasama lebih banyak untuk membantu kerosakan darah.

d. Kelainan di lokasi rahim

Secara umum, penyebab kesakitan haid adalah dismenorea utama, tetapi jika sakit haid yang dirasakan tidak dapat diatasi dengan ubat sakit haid dan pemampatan hangat, lebih baik untuk segera berjumpa pakar obstetrik untuk peperiksaan ultrasound. Selain itu, disertai dengan gejala-gejala seperti berikut:

1. Jumlah haid adalah berbeza dari biasanya

2. Pelepasan faraj tebal dan berbau

3. Sakit semasa bersetubuh

4. Perdarahan berlaku antara kitaran haid.

Salam, Dr. Natasha.

"