Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Nyeri di pinggang disertai dengan haid yang berlanjutan selepas pembedahan untuk kehamilan ektopik

Anonim

hari petang Dr. Saya berumur 29 tahun. Saya selesai mengendalikan KET 2 minggu yang lalu, tetapi sekarang ia masih menyakitkan di sebelah kanan busur yang merupakan tempat di mana KE berlaku sehingga pinggang dan itu berlaku jika saya menukar kedudukan tidur saya dan duduk, sehingga kini tempoh saya tidak berhenti. mengapa ia berlaku seperti itu dan apakah penyelesaiannya ?? terima kasih. ""

Hai Ferry,

Terima kasih kerana bertanya.

Sekiranya terapi dengan ubat tidak berjaya, rawatan pasti yang perlu dilakukan untuk merawat KET (kehamilan ektopik terjejas) perlu dilakukan melalui pembedahan. Operasi ini dilakukan supaya keradangan yang disebabkan oleh KET merebak dan menyebabkan keradangan di organ-organ lain di sekitarnya yang boleh membahayakan keselamatan jiwa. Pembedahan KET boleh dilakukan melalui dua prosedur, iaitu pembedahan terbuka (laparotomy) dan menggunakan bantuan kamera kecil (laparoskopi). Selagi ia dijalankan oleh kakitangan perubatan yang berwibawa, operasi KET ini jarang meninggalkan kesan sampingan yang serius.

Kesakitan yang dirasakan di sekitar tapak bekas pembedahan, selagi keamatannya ringan boleh menjadi perkara semula jadi sebagai sebahagian daripada proses penyembuhan. Memandangkan pembedahan KET dilakukan dengan membuat insisi yang cukup mendalam untuk mencapai organ-organ pembiakan, adalah jelas bahawa masa yang diperlukan untuk tisu-tisu yang dapat mengintegrasikan kembali akan lebih lama daripada operasi cetek lain.

Begitu juga, haid yang berpanjangan yang anda alami sekarang. Mungkin, ini berlaku sebagai usaha tubuh untuk mengeluarkan tisu yang masih tersisa di organ pembiakan selepas kehamilan ektopik. Perubahan hormon dalam tubuh anda selepas mengandung, semasa tekanan, keletihan, atau juga kerana kesan sampingan ubat-ubatan yang anda makan juga boleh mempengaruhi ini.

Apa yang perlu anda ketahui adalah, jika rasa sakit yang dirasai di sekitar operasi anda sangat sengit, disertai dengan pembengkakan, kemerahan, pelepasan tidak normal (nanah atau darah), demam, atau pendarahan haid yang sangat besar dan bau tidak menyenangkan. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, berunding dengan pakar sakit puan anda dengan segera untuk pakar obstetrik untuk memeriksa kemungkinan keadaan lain, seperti jangkitan dengan parut pembedahan, lampiran, keradangan pelvik, gangguan pembekuan darah, dan sebagainya. Dalam kes seperti ini, sebagai tambahan kepada pemeriksaan fizikal, doktor umumnya akan menjalankan ujian lanjut, seperti makmal, sinar-X atau ultrasound.

Pada masa ini, anda perlu menggandakan selebihnya sambil memampatkan kawasan perut yang menyakitkan dengan air suam. Kurangkan aktiviti yang terlalu berat dan meletihkan. Hadkan hubungan seks pertama dan sentiasa menggunakan pakaian yang selesa agar tidak menyebabkan kerengsaan pada bekas luka operasi. Jangan lupa, makan makanan yang sihat dan berkhasiat, minum cukup, dan elakkan tekanan yang berlebihan.

Semoga ia membantu

Dr. Nadia Nurotul Fuadah

"