Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Perubatan Kalpanax untuk ibu-ibu yang menyusu

Anonim

Dokumen, bolehkah anda menggunakan ubat cecair Kalpanax semasa menyusu? Adakah ia menjejaskan susu ibu yang dibuang? Terima kasih, ""

Hi Nevy,

Saya tidak akan membincangkan satu jenama dadah secara khusus, tetapi saya akan membincangkan bahan-bahan yang terdapat dalam kalpanax. Kalpanax adalah tanda dagangan dadah yang mengandungi asid salisilat, asid benzoik dan iodine povidone. Kandungan ini berguna untuk menangani pelbagai keadaan kulit akibat jangkitan kulat, kurap atau kurap kurus dengan penggunaan umum (topikal).

Kandungan ini agak selamat dalam keadaan penyusuan jika tidak digunakan pada puting atau di sekitar payudara kerana jika ia digunakan di sekitar puting atau payudara ini dapat menyebabkan bahan yang terkandung oleh bayi anda ditelan dan dapat menyebabkan gangguan.

Adakah penggunaan ubat-ubatan mengikut peraturan penggunaan, jika aduan tidak bertambah baik atau bahkan bertambah buruk, anda tidak seharusnya merawat aduan anda dan melihat seorang doktor. Doktor anda akan bertanya mengenai aduan anda dan pada umumnya hanya melakukan pemeriksaan fizikal dan memberi rawatan mengikut keadaan yang mendasari.

Mudah-mudahan berguna,

Dr. Budiono

"