Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Ubat untuk memulihkan anjakan tulang pinggul

Anonim

Saya seorang lelaki berusia 30 tahun ... Kmarin saya mengalami kemalangan ... dan tulang pinggul saya beralih tetapi ia telah diperbaiki dalam dukun retak .. Tetapi sehingga kini masih ada rasa sakit jika saya cuba berdiri .. Apa ubat yang perlu saya makan supaya tulang pinggang saya boleh menjadi normal lagi ... Sila buat penyelesaian, tuan. ""

Hai Arthur,

Terima kasih kerana bertanya.

Kawasan hip terdiri daripada sambungan beberapa tulang, iaitu tulang belakang segmen lumbosakral, tulang duduk, tulang kemaluan, tulang usus, dan bahagian atas tulang paha. Oleh itu, ia perlu dijelaskan, tulang pinggul mana yang mempunyai pergeseran? Pernahkah anda berjumpa doktor? Apa cek yang telah anda lalui?

Untuk mendiagnosis dislokasi tulang, temubual mendalam dan pemeriksaan fizikal langsung diperlukan. Di samping itu, satu siri penyiasatan diperlukan untuk mengesahkan keputusan pemeriksaan fizikal, seperti X-ray, imbasan CT, MRI, dan sebagainya. Jadi, tidak cukup hanya untuk menyentuh atau mengurut yang secara rutin dilakukan oleh dukun yang memecah tulang ...

Di samping tulang, di kawasan pelvis terdapat juga pelbagai komponen lain, bermula dari organ dalaman, seperti ginjal, ureter, pundi kencing, usus besar, usus kecil, lampiran, saluran darah, pembuluh limfa, serat saraf, dan sebagainya. Oleh itu, kecederaan di kawasan pelvis, terutama yang menyebabkan perubahan dalam tulang pinggul juga berpotensi menyebabkan kecederaan pada organ lain seperti yang disebutkan di atas.

Rasa kesakitan yang anda rasa terutamanya ketika berdiri mungkin terjadi kerana pergeseran tulang belum diatasi. Atau, ia juga mungkin berlaku kerana kecederaan kepada organ lain yang tidak dirawat dengan sempurna.

Oleh itu, anda perlu segera memeriksa aduan anda kepada doktor. Dengan melakukan pemeriksaan langsung serta pemeriksaan radiologi, rawatan yang betul dapat ditentukan. Sekiranya terdapat pergeseran sebenar pada tulang pinggul, maka pentadbiran ubat pada umumnya hanya menyokong, iaitu untuk melegakan aduan (seperti sakit), tetapi tidak menyembuhkan. Untuk memulihkan pergeseran tulang, biasanya doktor akan merujuk anda kepada pakar bedah tulang (pakar bedah ortopedik) untuk melakukan kaedah pengurangan dan penetapan, sama ada dari luar atau melalui pembedahan terbuka (pembedahan) bergantung kepada tahap kecederaan.

Sementara itu, anda boleh membantu mengurangkan kesakitan dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol dan juga memampatkan pinggul yang sakit dengan kiub ais. Juga hadkan pergerakan berlebihan atau urut pinggul rematik sebelum diisytiharkan selamat oleh doktor.

Semoga membantu.

Dr. Nadia Nurotul Fuadah

"