Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

payudara menyakitkan apabila disentuh dan mengandung 5 minggu

Anonim

Doc ... Saya ingin bertanya, saya sudah positif dan positif tetapi bagaimana datang minggu ini saya berasa sakit ketika saya menyentuhnya? Adakah pintu itu? Sekarang bahawa kehamilan anak kedua ialah 5 minggu ""

Halo, Terima kasih kerana bertanya. Semasa kehamilan, tubuh melepaskan banyak hormon seperti progesteron, estrogen, dan juga prolaktin. Prolaktin adalah hormon yang mencetuskan kelenjar di payudara untuk menghasilkan susu ibu. Perubahan hormon ini menyebabkan aliran darah ke payudara meningkat, dan kelenjar payu dara membesarkan. Wanita hamil akan sering merasakan payudara mengembang, keras, dan sering menyakiti. Oleh itu, adalah perkara biasa jika anda merasakan payudara anda sakit. Penyebab lain kesakitan payudara ialah:

  • Perubahan hormon, biasanya semasa kitaran haid atau kehamilan
  • Jangkitan payudara atau mastitis
  • Ketulan di payudara
  • Abses payudara
  • Kecederaan pada dada
  • dan lain-lain
Anda harus sedar bahawa jika sakit payudara anda disertai oleh gejala lain seperti nanah atau darah yang keluar dari puting, anda mungkin mendapati bahawa kulit payudara tertarik atau berkedut (seperti kulit oren), perubahan bentuk payudara, demam, bengkak, dan sebagainya. Jangan teragak-agak untuk menyemak diri anda ke doktor, supaya anda boleh melakukan pemeriksaan sejarah dan fizikal, serta kemungkinan penyiasatan seperti makmal darah, ultrasound payudara, ibu bogel, dan sebagainya. Ini adalah pautan mengenai peringkat perubahan payudara dalam kehamilan. Terima kasih, mudah-mudahan berguna

"