Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penggunaan alat dengar yang menyebabkan pening

Anonim

Dokumen, saya ingin bertanya, ya, jika kita mengambil masa yang lama, ia akan berasa pening, terutamanya pada waktu malam, rasa pening mula merasakan kuil ke dahi ... "

Hi Puteri Riyana

Terima kasih kerana bertanya pada.

Telinga adalah pendengaran deria yang dapat menerima hingar maksimum 85 desibel (dB) jika lebih daripada itu akan menyebabkan aduan berdering di telinga (tinnitus), pening, kehilangan pendengaran, gangguan mental dan gangguan tidur.

Lama untuk mendengar bunyi terdapat had masa dan juga bergantung pada kekuatan bunyi. Berikut adalah ambang pendengaran berdasarkan kekuatan bunyi

Sekiranya anda mengalami gangguan pendengaran, gangguan tidur, pening kepala, berdebar-debar dan gangguan mental, anda harus berjumpa dengan pakar ENT (telinga, hidung dan tekak) dengan segera. Doktor akan memeriksa keadaan telinga anda dan jika perlu mengambil ujian audiometri.

Beberapa tip di bawah apabila anda mendengar muzik supaya pendengaran tidak berlaku sahaja:

  • Mengimbangi tempoh dan intensiti bunyi, mendengar muzik tidak lebih daripada 60 minit sehari dan jumlahnya tidak melebihi 60 peratus daripada jumlah maksimum.
  • Laraskan kelantangan suara dengan bijak
  • Elakkan mendengar muzik dengan jumlah yang terlalu tinggi. Tanda-tanda bahawa seseorang sedang mendengar muzik terlalu kuat apabila bunyi yang muncul tidak menyenangkan di telinga, yang biasanya menyebabkan pening atau sakit di gendang telinga.
  • Guna fon kepala, anda perlu memakai fon kepala yang menghalang bunyi luar ketika mendengar muzik, fon kepala boleh membantu mendengar muzik dengan jumlah yang lebih rendah, tetapi lebih selesa kerana bunyi bising di sekeliling kita masih dapat diminimumkan.
  • Elakkan mendengar muzik di dalam bilik tertutup
  • Gunakan plag plastik apabila mendengar muzik langsung, anda perlu menggunakan penyumbat telinga untuk mengurangkan bunyi bising dan tidak akan mengurangkan keseronokan seseorang apabila mendengar muzik dibentangkan secara langsung.

Mudah-mudahan maklumat ini dapat membantu anda. Salam Dr. Asri Habsari

"