Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Suntikan antibiotik untuk penyakit injap jantung

Anonim

Dokumen, saya ingin bertanya dahulu, saya makan obot antibiotik dan sekarang ia digantikan dengan suntikan antibiotik. Suntikan antibiotik tidak wajib untuk penghidap katup jantung, boleh digantikan dengan menyuntikkan antibiotik ke dalam ubat untuk minum masalah ketika menyuntik terasa sangat menyakitkan Sila jawab dok ""

Hello Mega, terima kasih atas pertanyaan itu

Apa yang anda maksudkan oleh penyakit injap jantung adalah penyakit jantung rematik?

Penyakit jantung rematik (RHD) adalah komplikasi demam reumatik yang berlaku akibat tindak balas sistem imun badan terhadap jangkitan bakteria A Streptococcus kumpulan di dalam tekak. PJR sangat berbahaya jika tidak dikendalikan dengan betul dan boleh menjadi lebih teruk jika jangkitan bakteria Streptococcal berulang berlaku. Oleh itu, semua pesakit yang demam reumatik, sama ada mereka mempunyai komplikasi penyakit jantung rematik atau tidak, harus diberikan terapi profilaksis (terapi pencegahan) terhadap jangkitan Streptococcal. Tempoh pentadbiran antibiotik prophylactic bergantung kepada keadaan setiap pesakit:

  1. pesakit yang mempunyai demam reumatik disertai dengan gangguan injap jantung berterusan / berterusan, profilaksis boleh dijalankan sehingga 10 tahun atau sehingga pesakit berusia 40 tahun (yang lebih lama), kadang-kadang walaupun terapi sepanjang hayat diperlukan
  2. pesakit yang tidak mengalami gangguan injap jantung berterusan, profilaksis diberikan selama 10 tahun atau sehingga pesakit berusia 21 tahun (yang lebih lama)
  3. pesakit yang hanya mempunyai demam reumatik tanpa masalah jantung, profilaksis boleh diberikan selama 5 tahun atau sehingga pesakit berusia 21 tahun (yang lebih lama)

Pilihan terbaik antibiotik untuk profilaksis adalah Benzathine Penicillin G yang diberikan melalui suntikan. Pentadbiran oral hanya dilakukan jika Benzathine Penicillin G tidak tersedia, atau jika terdapat kontraindikasi terhadap pentadbiran Benzathine Penicillin G (contohnya, alergi).

Pemberian suntikan antibiotik adalah yang terbaik untuk anda sekarang. Adalah disyorkan agar anda mengikuti nasihat doktor anda dan sentiasa berhati-hati supaya tidak ada kerosakan jantung lagi.

Jadi banyak maklumat dari saya, saya harap anda boleh menjawab

"