Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengendalikan abses di bahagian belakang

Anonim

Hello, Saya seorang wanita berusia 18 tahun. Saya mempunyai abses besar di belakang saya + -6cm dan sudah 3 minggu dari pertama kali saya merasakan seketul kecil di belakang saya. Pada masa ini saya hanya minum amoksisilin dan iboprofen, saya pergi ke doktor dan berkata dia hanya menunggu untuk memecahkan, ia tidak perlu dibedah kerana saya juga mempunyai abses seperti ini di tempat yang sama dan memecahkan diri saya. Soalan saya 1. Adakah saya perlu minum ubat amoxcillin apabila saya telah rosak? 2. Apabila cecair keluar saya perlu mencuci dengan: \ t Air dimasak? Adakah NaCl Cecair? \ t Air rebus dengan betadine? Adakah ia direbus dengan rivanol? 3. Apakah ubat untuk salap selepas abses yang patah? kerana saya terlupa masa itu selepas doktor memecahkan salve apa, apa itu saltycin? Terima kasih ""

Hai Renata, terima kasih kerana meminta on.com

1. Amoksisilin adalah salah satu ubat antibiotik yang berfungsi untuk merawat jangkitan bakteria.

Sebelum mengambil antibiotik, anda harus membaca arahan untuk digunakan atau mengikuti dos yang disyorkan dari doktor anda. Jangan ubah dos anda sendiri atau beli sendiri di luar tanpa preskripsi dan pengawasan dari doktor. Ini disebabkan oleh penggunaan antibiotik jangka panjang tanpa petunjuk yang betul dan menyebabkan rintangan (rintangan) terhadap antibiotik. Sehingga apabila anda sakit lagi, maka antibiotik yang sudah kebal tidak dapat menyembuhkan penyakit anda. Oleh itu, untuk meneruskan penggunaan amoksisilin yang anda minta, saya cadangkan anda segera berjumpa doktor, untuk mengelakkan penggunaan antibiotik yang terlalu panjang dan berlebihan.

2 dan 3. Abses adalah benjolan di mana nanah berkumpul disebabkan oleh jangkitan bakteria. Apa yang boleh anda lakukan jika abses tidak rosak adalah untuk memampatkan abses dengan air suam. Jangan memerah abses kuat. Adalah sangat penting untuk merawat luka ketika bernanah pecah, salah satunya ialah membersihkan luka dengan menggunakan cecair antiseptik, cecair steril seperti NaCl, dan sebagainya. Di samping itu, anda juga harus memastikan kemandulan alat yang anda gunakan seperti kain kasa steril, dll. Anda perlu memohon salap antibiotik kepada luka untuk mengelakkan risiko jangkitan dan membantu menyembuhkan luka. Gantikan pembalut sekerap mungkin (2-3x / hari) dan pastikan kawasan luka kering (elakkan daripada mendapatkan air). Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol / ibuprofen, kadang-kadang antibiotik juga diperlukan, tetapi sebelum menggunakan antibiotik anda harus berjumpa doktor.

Oleh itu jawapan dari saya, mudah-mudahan berguna.

Sihat selalu ya.

Salam, Dr. Sylvia

"