Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengendalikan penyakit peyronie di batang kemaluan

Anonim

Dokumen saya mengalami penonjolan di dalam alat kelamin saya yang tidak merah, sakit atau gatal. Saya membacanya boleh menjadi pembentukan sel-sel parut / gejala peyronie. Zakar saya tidak bengkok, ada ubat yang boleh diambil dengan selamat untuk mengurangkan parut / penyingkiran. Sekiranya ada, sila jawab dok untuk mencegah pembentukan lanjut. Terima kasih ""

Selamat pagi, terima kasih kerana bertanya. Penyakit Peyronie adalah penyakit yang dicirikan oleh zakar yang muncul bengkok kerana pembentukan tisu parut atau plak berserat di sepanjang batang zakar.

Mekanisme ini adalah seperti berikut. Zakar pada dasarnya terdiri daripada dua bahagian struktur yang disebut corpus cavernosum / corpora cavernosa, yang merupakan struktur yang menyerupai span dari segi penampilan. Apabila seorang lelaki ereksi, darah mengisi bilik ini supaya zakar menjadi lebih besar dan mengencangkan. Untuk butiran lanjut, lihat gambar di bawah.

Dalam penyakit Peyronie, kehadiran plak berserabut atau tisu parut menyebabkan kedua-dua belah atau satu bahagian corpus cavernosum tidak diisi dengan darah secara seimbang kerana ia disekat. Sehingga bahagian yang tidak terganggu dan dapat diisi sepenuhnya dengan darah biasanya akan berubah arah yang terganggu atau pengisian darah disekat.

Jadi apa yang perlu difahami di sini adalah bahawa parut dalam penyakit Peyronie sememangnya ditemui pada batang zakar, tetapi lebih banyak di bahagian dalam zakar zakar. Sekiranya tisu parut yang ada pada alat kelamin anda hanya di luar batang zakar, sudah tentu ia tidak akan mengganggu ereksi, membuatnya bengkok, dan akhirnya ia tidak mungkin penyakit Peyronie.

Tetapi untuk mengelakkan salah faham, kami mengesyorkan supaya anda memeriksa keadaan anda dengan pakar kulit dan alat kelamin untuk menentukan sama ada penyakit Peyronie atau keadaan lain. Di antara kemungkinan lain, keadaan yang anda alami ialah:

  • Papula zakar mutiara, keadaan yang nampaknya kecil, benjolan yang tidak berbahaya pada zakar dan boleh hilang dengan sendirinya
  • Ketuat genital, yang disebabkan oleh jangkitan virus
  • Kelenjar sebum akut atau keadaan di mana terdapat kelenjar minyak yang kelihatan tumbuh di tempat yang tidak sesuai. Keadaan ini juga tidak berbahaya dan tidak memerlukan rawatan lanjut

Doktor kulit dan alat kelamin anda akan menjalankan pemeriksaan dengan bertanya beberapa soalan, mungkin berkaitan dengan sejarah hubungan seksual dan semua jenisnya. Juga, doktor anda akan memberi tumpuan lebih kepada pemeriksaan fizikal langsung zakar anda, dan mungkin membuat beberapa penyiasatan jika perlu. Penanganan yang akan anda terima bergantung kepada keputusan peperiksaan ini.

Sementara itu, kita tidak boleh memberi ubat untuk keadaan penampilan tisu sekaligus atau parut kerana tidak ada, sekurang-kurangnya yang dijual dengan bebas. Selain itu, lebih baik jika anggaran diagnosis anda dipadankan terlebih dahulu dengan hasil pemeriksaan langsung oleh doktor sebelum memutuskan untuk merawat diri anda. Elakkan daripada mengambil ubat-ubatan atau memohon apa-apa untuk alat kelamin anda untuk mengelakkan risiko keabnormalan yang lebih teruk, dan menjaga alat kelamin anda bersih dengan menukar seluar secara rutin dan tidak menggunakan seluar ketat. Berharap awak dapat pulih tidak lama lagi.

Itu sahaja, semoga membantu.

Dr. Amadeo D. Basfiansa

"