Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Pengekstrakan gigi pada pesakit dengan penyakit tiroid

Anonim

Doktor molar kiri saya telah berkedut teruk dan tidak menyukai mata, saya mahu membatalkannya minggu depan tetapi doktor gigi tidak mahu menarik diri kerana saya mengambil ubat yang dipanggil "Thyrax" kerana pada tahun 2012 saya menjalani pembedahan tiroid. Dia mahu melihat keputusan darah saya dibatalkan, sememangnya jika doktor gigi mahu melihat keputusan darah saya terlebih dahulu kerana saya tidak dapat tahan lagi kerana sakit gigi saya, saya ingin membuangnya dengan cepat "

Hai Thomas

Terima kasih kerana bertanya pada.

Thyrax adalah ubat yang mengandungi levothyroxine. Levothyroxine adalah pengganti hormon tiroid. Ubat ini mempunyai kesan ke atas ubat lain. Sebagai contoh, terdapat beberapa ubat yang digunakan ketika mengekstrak gigi yang boleh berinteraksi dengan levothyroxine. Tujuan doktor pergigian anda untuk memeriksa darah anda ialah untuk melihat tahap hormon tiroid di dalam badan anda. Sama ada tahap hormon tiroid adalah normal atau tidak dan sama ada ubat itu boleh dihentikan buat sementara ketika melakukan pengekstrakan gigi.

Adalah disyorkan agar anda terus mengikuti nasihat dari doktor gigi anda kerana doktor gigi anda sedang meneliti anda dan mempunyai pertimbangan yang boleh ditangguhkan atau tidak.

Untuk melegakan kesakitan di gigi anda beberapa perkara mudah boleh dilakukan, iaitu:

  • Mampat dengan air suam
  • Makan makanan ringan
  • Menggunakan cat mulut
  • Anda boleh mengambil penyembuh rasa sakit dalam bentuk Paracetamol atau ibuprofen yang tidak mempunyai interaksi dengan thyrax

Artikel berikut mempengaruhi ubat tiroid pada ekstraksi gigi.

Mudah-mudahan berguna

Salam, Dr. Asri

"