Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Pendarahan tidak berhenti selepas keguguran

Anonim

doc, saya ingin bertanya. sebulan yang lalu saya mengalami keguguran tetapi pendarahan masih belum selesai. Mual dan pening kepala saya tidak pernah reda. Kadangkala perut kiri saya menyakitkan. apa yang berlaku kepada saya dok? Apa ubat yang boleh menyembuhkan saya? terima kasih dok ""

Halo eriska123456, terima kasih atas pertanyaan itu

Pendarahan selepas keguguran biasanya berlaku sehingga kira-kira 2 minggu selepas keguguran. Perdarahan yang berlaku biasanya hanya sedikit atau hanya bintik-bintik dan juga boleh disertai dengan sakit perut yang terasa seperti kontraksi ringan.

Pendarahan yang berpanjangan selama 2 minggu boleh disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk:

  1. Tisu hamil yang belum bersih dalam rahim
  2. Jangkitan vagina boleh berlaku disebabkan oleh kuretase kurang steril, hubungan seks pramatang, dan tindakan seperti mencuci atau merendam vagina dengan ramuan herba tertentu, menggunakan tampon, atau memasukkan benda lain ke dalam vagina.
  3. Penyakit radang pelvik yang boleh berlaku akibat peningkatan jangkitan dari vagina ke organ pembiakan atas seperti rahim, tiub fallopi dan ovari.
  4. Penggunaan kontrasepsi hormon atau IUD (alat intrauterine)

Untuk mengetahui dengan tepat punca pendarahan yang sedang anda alami, maklumat lanjut diperlukan tentang gejala lain yang menemani seperti sakit, demam, pelepasan vagina, ubat yang digunakan, kontrasepsi, kuret yang dilakukan, sejarah hubungan seksual selepas keguguran, sejarah memasukkan objek tertentu ke dalam faraj selepas keguguran, dan sebagainya. Di samping itu, ujian khas seperti ultrasound, ujian darah, pembungkus vagina dan pewarnaan gram diperlukan jika jangkitan disyaki, dan sebagainya. Oleh itu, anda perlu segera melihat ahli sakit ginek, terutamanya kerana anda mengalami pendarahan selama sebulan. Pendarahan berterusan boleh memudaratkan kesihatan anda kerana ia boleh menyebabkan anemia (kekurangan darah) sehingga kejutan (kekurangan oksigen dalam tisu dan organ).

Sementara itu ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

  1. Jangan masukkan objek, sabun, herba tradisional, atau herba ke dalam faraj
  2. Jangan gunakan tampon
  3. Jangan melakukan hubungan seks sebelum pendarahan, melainkan jika doktor anda membenarkannya

Itulah yang saya boleh katakan, semoga ia berguna

Dr. Irna Cecilia

"