Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penentuan jenis kulit kering hanya pada waktu pagi dan berminyak pada siang hari

Anonim

Dokumen itu dimuatkan ... jika kulit kering pada waktu pagi dan kadang-kadang bahagian mulut dan tepi hidung dapat kering sehingga ia mempunyai sisik putih dan putih seperti itu ... sehingga siang dan malam itu dapat berminyak, jika kering, berminyak itu .. Apa jenis kulit yang saya ada? ""

Hello

Terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan perundingan
Kulit berminyak pada waktu malam atau apabila anda bangun boleh disebabkan oleh kesan hormon badan, jenis kulit wajah yang cenderung kering, kesan serbuk / baki yang masih ada. Secara amnya keadaan ini normal pada sesetengah wanita. Rata-rata, disebabkan oleh pengaruh hormon dan keadaan alam sekitar yang lebih lembap pada waktu malam, ia mencetuskan lebih banyak pengeluaran minyak. Sebagai kelembapan bertambah, kelenjar minyak pada kulit kering akan lebih bersepadu untuk menghasilkan minyak pada kulit daripada keadaan semasa rendah / pada siang hari.

Berkaitan dengan kulit kering yang bersisik di sekitar mulut, ia boleh dipengaruhi oleh pendedahan kepada air liur, atau kesan gesekan kulit pada sudut mulut. Air liur cenderung menjadikan bibir dan kulit kering, selain geseran kulit di sudut mulut juga boleh memicu kulit kering dan bersisik.
Mengenai jenis kulit wajah, berdasarkan persatuan ahli kulit dan seks (PERDOSKI) terdapat beberapa jenis termasuk jenis kulit kering, berminyak, dan kulit kombinasi yang lebih rentan terhadap jerawat.
Kulit yang cenderung berminyak dan bengkak, selain pengaruh hormon juga boleh dipengaruhi oleh keadaan persekitaran, penggunaan makanan harian dan keadaan psikologi.
Oleh itu, kenalpasti jenis kulit di wajah anda dan gunakan produk penjagaan kulit yang sesuai dengan jenis kulit anda. Gunakan pelembap kulit yang mengandungi SPF untuk melindungi kulit daripada pendedahan cahaya matahari semasa menjalankan aktiviti luar. Sekiranya perlu, rujuk dermatologi untuk mendapatkan maklumat yang lebih lengkap dan relevan. Begitu banyak maklumat yang boleh saya sampaikan, semoga ia membantu

"