Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penggunaan minyak jagung untuk menggoreng makanan untuk orang yang mempunyai kolesterol tinggi

Anonim

Doktor petang. Mahu bertanya apakah penghidap kolesterol tinggi tahu apa tempe boleh dimakan dengan menggoreng menggunakan minyak jagung. terima kasih ""

Hai, terima kasih kerana meminta.

Minyak yang berasal dari sayuran atau kacang mempunyai struktur asid lemak tak tepu. Jenis lemak ini adalah lemak yang baik, di mana di dalam badan akan memecah masuk sejumlah besar lemak yang baik dan sejumlah kecil lemak buruk. Ini berkadar songsang dengan minyak yang mengandung lemak tepu, yang dalam badan akan memecah masuk dalam jumlah besar lemak buruk dan sedikit lemak yang baik. Contoh minyak yang diperoleh daripada sayur-sayuran dan kacang adalah minyak jagung, minyak zaitun, minyak kacang soya, minyak bijan dan sebagainya.

Minyak jagung juga mengandungi phytosterol, yang berfungsi untuk menghalang penyerapan kolesterol dalam saluran penghadaman. Jadi, sebagai tambahan kepada kandungan pemakanannya yang merupakan lemak yang baik, minyak jagung juga boleh menghalang penyerapan kolesterol yang diperoleh daripada bahan makanan lain. Inilah yang menjadikan minyak jagung dapat menjadi salah satu sumber makanan yang mengandung lemak bagi orang yang mempunyai kolesterol tinggi. Selain yang baik untuk orang yang mempunyai kolesterol tinggi, minyak jagung juga boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

Anda boleh baca lebih lanjut mengenai ini di sini.

Jadi, semoga bermanfaat.

"