Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

penggunaan dadah suntikan untuk mengatasi kepala botak

Anonim

Terima kasih doktor Aldy, maka saya ingin meminta satu lagi dok, saya menjalani terapi suntikan dan mengambil pil proxidan selama 3 bulan dengan keadaan rambut saya masih vellus untuk penggunaan Minoxidil, adakah ia berhenti? Terima kasih ""

Hello Nara Gorou

Terima kasih atas soalan anda

Mengenai penggunaan suntikan di kepala yang anda mampu untuk mengatasi kebotakan yang berlaku kepada anda, saya sendiri tidak jelas mengenai ubat yang anda maksudkan. Tetapi biasanya ubat suntikan yang digunakan pada kulit kepala yang mengalami botak biasanya merupakan kumpulan kortikosteroid. Jenis suntikan kortikosteroid dalam kulit yang botak (kortikosteroid intralesional) adalah Triamcinolone acetonide atau triamcinolone hexacetonide. Biasanya suntikan kortikosteroid ini dilakukan pada kebotakan yang berlaku di bawah 50% kulit kepala . Kepekatan triamcinolone acetonide yang digunakan adalah 2.5 - 10 mg / mL dan diulang setiap 4-6 minggu. Permulaan pembaikan atau pertumbuhan rambut akan dilihat selepas 4-8 minggu rawatan. Kesan sampingan yang mungkin timbul dari suntikan ini ialah penampilan tisu parut di tapak suntikan, tetapi ia sementara dan boleh pulih dalam masa beberapa bulan. Suntikan ini biasanya dianggap dihentikan jika tidak ada peningkatan selepas 4 bulan rawatan. Rawatan suntikan ini biasanya boleh digabungkan dengan rawatan topikal (ubat topikal). Jadi ia mungkin digabungkan dengan penggunaan minoksidil topikal (topikal). Sudah tentu ada pertimbangan dari doktor yang memperlakukan anda untuk memberi Minoxidil dan suntikan kortikosteroid ini. Oleh itu, jika anda ingin berhenti menggunakan Minoxidil yang anda dapatkan, anda harus berunding dengan doktor yang memperlakukan anda terlebih dahulu. Sebenarnya, mengikut potensi yang sedia ada, kedua-dua jenis rawatan kebotakan sememangnya berkesan dalam mengatasi kebotakan, supaya mereka boleh digunakan secara individu tanpa digabungkan. Tetapi sekali lagi, mungkin ada pertimbangan tertentu tentang mengapa anda diberikan kedua-dua ubat ini oleh doktor yang memperlakukan anda.

Semoga jawapan ini membantu anda.

Dr. Aldy Valentino

"