Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Rawatan cacar air

Anonim

Saya berumur 15 tahun dan pertama kali saya terdedah kepada cacar air, saya diberi doktor untuk ubat Valvir FC 500 mg dan aeri. Saya ingin bertanya apa sekatan diet untuk saya dan juga bagaimana jika terdapat cacar berhampiran alat kelamin. terima kasih dan sila jawab ""

Selamat malam, terima kasih kerana bertanya. Cacar adalah penyakit yang disebabkan oleh virus varicella zoster dan boleh sembuh dengan sendirinya dari masa ke masa. Penyakit ini dicirikan oleh rupa patch pada kulit yang dipenuhi dengan bendalir yang menyebabkan gatal-gatal, maka bintik-bintik ini kering dan menyebabkan parut.

Dalam pengendalian, biasanya diberi ubat yang dapat melegakan gejala dan kadang-kadang diberikan antiviral untuk mencegah kerengsaan, komplikasi atau keterukan penyakit. Ubat yang anda nyatakan adalah satu jenis antivirus.

Mengenai soalan anda, sebenarnya tidak ada pantang larang untuk orang cacar air. Tetapi kerana anda sakit dan penyakit itu hanya dapat ditahan dengan sistem imun yang kuat, maka anda digalakkan untuk mengambil banyak air, menggunakan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, makan nutrisi seimbang yang mengandungi karbohidrat, lemak, protein dan mineral, elakkan asap rokok, kopi, soda, dan tekanan, dan rehat yang mencukupi. Mengenai cacar berhampiran alat kelamin, ini mungkin mengganggu anda, tetapi seperti cacar di bahagian lain badan, ini tidak akan mengganggu fungsi kemaluan anda dan akan hilang kemudian dalam masa. Berharap awak dapat pulih tidak lama lagi.

Itu sahaja, semoga membantu.

Dr. Amadeo D. Basfiansa

"