Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Rawatan sinusitis yang sesuai

Anonim

doc, saya ingin bertanya. Bagaimana anda merawat penyakit sinus? Masalahnya ialah saya mempunyai selesema tetapi ia keluar merah, darah, darah, doc. Tetapi saya takut, dan sehingga kepala saya sering pening, apa yang perlu saya lakukan? jika saya digalakkan, adakah anda menjadi semakin buruk dok itu. ""

Hello Ana, terima kasih kerana meminta on.com

Kami akan menerangkan sedikit tentang sinus, sinus adalah rongga berisi udara yang kecil yang terletak di belakang tulang pipi dan dahi, yang berguna untuk meringankan tulang tengkorak kami. Dalam keadaan selesema yang tidak ditangani dengan betul dapat menyebabkan keradangan yang meluas ke daerah sinus, paling sering di daerah sinus maxillary di daerah pipi. Keradangan kawasan sinus dipanggil sinusitis.

Sekiranya anda telah melihat doktor dan dinasihatkan melakukan pemeriksaan sinar-X maka anda harus melakukannya kerana terdapat selesema yang diiringi oleh darah dan kepala sering berasa pening. Sekiranya keadaan ini ditinggalkan sendirian, ia mungkin menjadi semakin teruk, tetapi jika anda telah menerima ubat untuk seketika, anda harus mengambil ubat itu dan jika aduan itu tidak bertambah baik dalam masa 3-4 hari atau selepas ubat habis, maka temui doktor yang merawat anda semula Pemeriksaan sinus sinar-X. Untuk mengurangkan aduan yang anda alami, semasa di rumah boleh dilakukan:

  • Mampat dengan air suam untuk mengurangkan kesakitan pada rongga kepala dan rongga sinus
  • Pastikan udara di sekeliling anda bersih, terutamanya rumah dan bilik anda
  • Elakkan pendedahan kepada asap / habuk / udara sejuk
  • Makan buah-buahan dan sayur-sayuran, dan minum air dengan kerap
  • Dapatkan rehat yang cukup
  • Gunakan topeng apabila pergi ke luar

Begitu banyak maklumat yang dapat kita sampaikan, mungkin berguna. Salam, Dr. Prasetyo

"