Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penjelasan mengenai hasil USG

Anonim

halo doc. boleh dibantu untuk menerangkan hasil ultrasound obstetrik saya dan bagaimana keadaannya. Saya takut kerana saya telah mengambil ubat perut semasa mengandung. Saya fikir umur rahim masih dua bulan, ternyata masa di USG adalah 5 bulan. terima kasih AC: 155mm GA: 21w0d HC: 181mm GA: 20w4d BPD: 49.8mm GA: 21w1d FL: 37.2mm GA: 22w1d EFW: 401gr ""

Hello Dinda,

Satu pemeriksaan yang dilakukan oleh doktor untuk menentukan keadaan kehamilan adalah dengan pemeriksaan ultrasound. Dengan pemeriksaan ultrasound, doktor dapat melihat keadaan janin (termasuk saiz janin dan berat janin yang dianggarkan), anggaran usia kehamilan, keadaan plasenta, cecair amniotik, dan tali pusat.

Berkaitan dengan data yang anda sediakan, AC adalah lilitan perut, HC adalah lilitan kepala / lilitan kepala janin, BPD adalah diameter / biparietal dari kiri ke kanan kuil, FL adalah tulang paha panjang / paha, GA adalah usia kehamilan / anggaran usia kehamilan, dan EFW adalah anggaran berat janin / berat janin yang dianggarkan. Pengukuran AC, HC, BPD, dan FL kemudiannya digabungkan dan menghasilkan anggaran berat janin dan usia kehamilan.

Sebenarnya maklumat tentang hasil ultrasound adalah untuk doktor yang memeriksa dan kemudian doktor akan menerangkan hasil pemeriksaan kepada pesakit. Doktor juga boleh menulis beberapa maklumat penting dalam rekod perubatan pesakit dan di dalam buku ibu mengandung, contohnya mengenai usia kehamilan, berat badan janin yang dianggarkan, kadar denyutan janin, dan plasenta.

Secara umum, pada usia kehamilan 22 minggu, berat janin mencapai 340-360 gram dengan panjang janin 21-22 cm. Oleh itu, apabila dilihat dari usia kehamilan dan anggaran berat janin anda, anggaran berat janin masih baik. Walau bagaimanapun, untuk memastikan keadaan janin, bukan sahaja dilihat dari anggaran berat janin, tetapi juga dilihat dari kadar jantung janin, plasenta, tali amniotik, tali pusat, dan terdapat keabnormalan lain yang terdapat pada pemeriksaan.

Oleh itu, saya mencadangkan bahawa apabila anda melakukan kawalan kehamilan yang akan datang, anda boleh bertanya secara terperinci kepada ahli kandungan tentang keadaan kehamilan anda. Juga berunding dengan ubat-ubatan gastrik yang telah anda makan. Terdapat banyak jenis ubat gastrik sendiri dan beberapa di antaranya selamat untuk digunakan semasa kehamilan. Dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang ubat semasa hamil.

Berikut adalah artikel yang berkaitan dengan topik soalan anda:

5 bulan mengandung

Terima kasih dan semoga membantu,

Dr. Devika Y

"