Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyakit mata di kalangan pesakit kencing manis

Anonim

Dokumen, ibu saya diabetes. Tidak lama dahulu diabetes lebih daripada 400 mg / dl. Sebelum itu, wawasannya kurang, dan selepas diabetes, penglihatannya menjadi lebih teruk (penglihatannya menjadi kurang jelas). Apa yang saya minta, bolehkah diabetes menjejaskan mata (visi)? Terima kasih, Doc. ""

Marroe adalah baik,

diabetes atau kencing manis adalah penyakit metabolik kronik yang dicirikan oleh paras gula darah tinggi. Gula darah tinggi pasti akan memberi kesan buruk kepada banyak organ kerana darah sebenarnya mengalir ke seluruh badan. Salah satu kesan buruk atau komplikasi yang boleh disebabkan oleh diabetes adalah katarak diabetik. Ini disebabkan oleh paras gula darah tinggi yang menyebabkan penurunan fungsi kanta mata sehingga lensa mata menjadi lebih cepat mendung sehingga ketajaman visi dapat berkurangan. Katarak diabetes boleh menyebabkan kebutaan. Selain katarak, penyakit mata lain mungkin seperti glaukoma, retinopati, juga boleh disebabkan oleh diabetes. Keadaan lebih sukar untuk disembuhkan jika gula darah cenderung tidak terkawal.

Sekiranya mata telah terjejas oleh katarak akibat kencing manis, perkara yang paling penting adalah untuk memantau pakar mata, dan juga dalam usaha mengawal gula darah. Di bawah keadaan tertentu, pembedahan katarak mungkin diperlukan untuk menggantikan kanta yang rosak dengan kanta baru. Walau bagaimanapun, keadaan ini masih boleh berulang apabila gula darah tidak terkawal. Di sini kita melampirkan artikel tentang penyakit mata diabetis. Mudah-mudahan berguna.

Dr. NK Arief

"