Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyakit kelamin

Anonim

Salam, saya ingin bertanya. Untuk penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria, ia tidak selalu menyebabkan gejala, jika gejala tidak muncul, adakah ia berbahaya kepada tubuh? Dan memerlukan rawatan jika tiada gejala tetapi hasil makmal menunjukkan positif? Untuk telefon bimbit berisiko tinggi yang menyebabkan kanser, jika tidak ada gejala, haruskah anda memeriksa makmal? Soalan yang sama untuk herpes. jika tidak ada gejala, adakah anda perlu menyemak makmal? ""

Hi.

Penyakit menular seksual boleh terdiri daripada pelbagai penyakit. Dalam sesetengah penyakit kelamin, terutamanya di kalangan wanita, kadang-kadang asimptomatik, oleh itu kadang-kadang wanita tidak menyedari bahawa mereka mempunyai penyakit kelamin.

Sekiranya gejala tidak muncul, sudah tentu ia masih berbahaya untuk kesihatan badan, dan ia berpotensi untuk menjangkiti orang lain.

Hasil positif untuk penyakit menular seksual mesti dirawat walaupun tidak asymptomatic, seperti sifilis atau gonorrhea. Di kalangan wanita, penyakit itu kadang-kadang asymptomatic, tetapi masih memerlukan terapi. Kerana penyakit ini boleh terus jika ia tidak dirawat.

HPV adalah virus yang boleh menyebabkan kanser serviks. Terdapat beberapa jenis HPV yang berkait rapat dengan kanser serviks. Sekiranya anda mempunyai jangkitan dari HPV, sudah tentu anda memerlukan terapi. Sekiranya tidak dirawat dengan HPV boleh menyebabkan kanser serviks, di mana kadar kematian cukup tinggi. Begitu juga dengan kes herpes simplex, adalah penting untuk melakukan terapi.

Artikel berikut yang boleh anda baca tentang PMS

semoga berguna. Terima kasih

Dr. Danny

"