Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyebab benjolan di telinga disebabkan oleh nodus limfa

Anonim

doktor malam? anak saya, saya mempunyai benjolan di bawah telingaku dan hasil bajah mengatakan bahawa lympadenitis adalah khusus secara kronik, dan itu bermakna dan berbahaya ia dok? terima kasih ... ""

Halo Mega Efrita, terima kasih atas pertanyaan itu

Lymphadenitis adalah keradangan kelenjar limfa atau nodus limfa. Secara umum limfadenitis boleh dibahagikan kepada limfadenitis tertentu dan tidak khusus, dan masing-masing boleh dibahagikan kepada akut dan kronik.

Hasil biopsi jarum halus ini menunjukkan kehadiran limfadenitis tertentu kronik yang paling sering disebabkan oleh jangkitan Tuberkulosis (TB).

Diagnosis TB pada kanak-kanak adalah berbeza dari orang dewasa. Jangkitan TB pada kanak-kanak biasanya tidak memberikan gejala ciri, oleh itu sistem penilaian digunakan untuk diagnosis. Berikut adalah sistem pemarkahan untuk diagnosis TB kanak-kanak:

Beberapa nota penting:

  1. Diagnosis dengan sistem pemarkahan di atas dilakukan oleh doktor
  2. Batuk dimasukkan ke dalam pemarkahan selepas penghapusan batuk kronik lain yang menyebabkan seperti asma, sinusitis, dan lain-lain.
  3. Sekiranya scrofuloderma atau TB di dalam nodus limfa didapati, kanak-kanak boleh didiagnosis dengan TB dengan segera
  4. Berat badan dinilai ketika datang
  5. X-ray bukanlah alat utama untuk diagnosis TB kanak-kanak
  6. Semua kanak-kanak dengan tindak balas BCG pesat (tindak balas tempatan yang timbul <7 hari selepas suntikan) mesti dinilai dengan sistem pemarkahan TB kanak-kanak
  7. Kanak-kanak yang didiagnosis dengan TB jika skor adalah ≥ 6

Jika kanak-kanak mendapat skor ≥ 6, antituberculosis (OAT) boleh dimulakan. Sekiranya skor yang diperoleh adalah kurang daripada 6 tetapi terdapat kecurigaan yang kuat terhadap tuberkulosis berdasarkan gejala klinikal, maka ujian diagnostik lain boleh dilakukan seperti lavage gastrik, tusukan lumbar, tusuk pleura, foto tulang dan sendi, dan sebagainya.

Anda harus membawa hasil biopsi jarum halus kepada ahli pediatrik anda untuk menyesuaikan dengan penampilan klinikal benjolan di bawah telinga anak anda. Doktor akan melakukan pemeriksaan lain yang diperlukan untuk memastikan diagnosis TB pada anak anda dan memberi rawatan dalam bentuk OAT jika anak anda menderita batuk kering. Rawatan dengan OAT biasanya dilakukan selama 6 bulan tetapi juga boleh diberikan lebih lama dalam keadaan TB kelenjar.

Jadi banyak maklumat yang boleh saya berikan, semoga bermanfaat

Dr. Irna Cecilia

"