Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Darah berlebihan menyebabkan setiap hari

Anonim

Hello, Doc. Saya Haidar, Saya kini berusia 19 tahun dan saya tidak merokok. Saya ingin bertanya, saya mengalami kahak setiap hari. Warna kilat ini sering putih. Saya pernah mendaftar ke Pusat Kesihatan dan hasilnya adalah sifar TB. Untuk gejala batuk saya sering 4-5 bulan 1x (biasanya gejala batuk +/- 1 minggu) kadang-kadang sehingga perut kaku apabila batuk keras. Tetapi untuk dahak gejala itu sendiri setiap hari. Apa penyakit yang saya alami dengan dok, dan bagaimana menanganinya. ""

Hello Haidar,

Batuk adalah mekanisme badan untuk mengusir badan asing dalam saluran pernafasan. Zakar sendiri adalah cecair yang boleh disebabkan oleh banyak sebab seperti selsema, jangkitan paru-paru, sinusitis, tindak balas alahan, masalah jantung, asma, tabiat merokok dan lain-lain. Kahak itu sendiri boleh dipertimbangkan untuk konsistensi dan warna di mana sifat kahak boleh membantu doktor menentukan sebabnya.

Untuk mengurangkan pengeluaran kahak sendiri boleh dilakukan beberapa usaha seperti dengan mengambil lebih banyak air, elakkan makanan yang merangsang pembentukan kahak seperti makanan berlemak, makanan berminyak dan manis, bilas dengan air asin, berehat dengan baik, elakkan merokok dan pendedahan kepada alergen lain seperti debu, asap kenderaan atau hubungan dengan pesakit flu dan batuk lain. Anda juga boleh menggunakan ubat untuk membantu mengusir kahak dan minuman seperti madu dan lemon untuk mengurangkan batuk.

Sekiranya aduan itu tidak bertambah baik, demam, kehilangan berat badan, demam, kahak berubah menjadi kehijauan dan lebih tebal, kesesakan, bunyi nafas tambahan, pemeriksaan lanjut doktor atau doktor paru dikehendaki diperiksa untuk temubual perubatan, peperiksaan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan seperti makmal darah, x-ray, imbasan dengan imbasan CT, ujian kapasiti paru-paru dan pemeriksaan lain yang diperlukan.

Mudah-mudahan berguna,

"