Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

menyebabkan dan mengatasi mudah lupa untuk menyimpan item

Anonim

Saya telah mengalami ini selama 5 tahun, kadang-kadang saya terlupa doktor kadang-kadang ingat, tetapi jika saya melupakan masa saya meletakkannya, bawa peluh sejuk, menangis, apa ubat untuk dok itu? ""

Hello Christian Reinhard,

Melupakan adalah sesuatu yang manusia, tetapi jika anda terlupa terlalu kerap, tentu saja ia boleh mengganggu aktiviti. Memalukan sering berlaku apabila kita tidak tertumpu apabila melakukan sesuatu yang dilupakan. Lupa juga boleh berlaku apabila terdapat banyak tekanan, tekanan atau keletihan. Melupakan juga boleh berlaku pada usia tua, juga pada orang-orang dengan penyakit tertentu seperti kecederaan kepala, demensia, dsb.

Untuk mengelakkan daripada melupakan, perkara-perkara berikut boleh dilakukan:

  • Berkonsentrasi ketika melakukan sesuatu
  • Fokus pada apa yang sedang dilakukan. Selalunya kita melakukan perkara-perkara, tetapi fikiran mereka ada pada perkara lain.
  • Tetapkan penyimpanan barangan di satu tempat, menjadikannya tabiat untuk menyimpannya di tempat itu. Sebagai contoh, setiap kali anda pulang dari kerja, anda terbiasa meletakkan kunci kereta anda berhampiran cermin anda dan jam tangan anda di depan cermin.
  • Cobalah untuk menjadi lebih teratur dan kemas supaya item mudah dicari, contohnya dengan memberi penanda / label ke tempat yang Anda letakkan
  • Tekanan tekanan dengan bijak
  • Dapatkan rehat yang cukup dan makan pemakanan seimbang seimbang

Jika anda sering lupa ini sangat mengganggu anda supaya anda mengalami kesukaran bergerak, sering menangis dan peluh sejuk anda perlu berunding dengan pakar psikiatri. Psikiatri akan menganalisis punca dan menentukan rawatan yang sesuai untuk anda.

Juga baca: Lupa

Salam,

Dr. Mega

"